Obama eller Romney? En kvinna i Ohio förhandsröstar i amerkanska presidentvalet . LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Files / Jewel Samad

Obama eller Romney -valspurt i Ohio

Här, i Ohio, storsatsar både Barack Obama och Mitt Romney de sista skälvande dagarna före valet.

– Den politiska reklamen har pågått "non-stop" sedan i somras. Bara förra veckan lade Mitt Romney 5,5 miljoner dollar på reklam här, säger Karen Beckwith, professor i statsvetenskap vid Case Western Reserve University i Cleveland.

En snabb titt på de lokala tv-kanalerna bekräftar det hon säger. Republikanske Romneys kampanj varnar i en uppmärksammad reklamsnutt för att Chrysler-ägaren Fiat — som har stor verksamhet i delstaten — ska börja tillverka Jeep-bilar i Kina.

Optimism

Det finns flera skäl till intresset för Ohio. Bland de ungefär elva delstater där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet — där tisdagens presidentval i själva verket kommer att avgöras — är Ohio en av de största. Valmatematik visar att det är mycket svårt att vinna Vita huset utan delstatens 18 elektorer. Dessutom har Ohio en omfattande bilindustri, som anses ha tjänat på Obamaregeringens räddning av branschen 2009 — en insats som debatterats flitigt och som Romney kritiserat.

- Arbetslösheten här är precis 7 procent, vilket är lägre än de 7,8 procenten i resten av landet. Och väljarna här är mer optimistiska än i andra delar av USA, säger Beckwith.

- Det borde tala för den sittande presidenten.

Men de senaste veckorna har Mitt Romney knappat in på det ganska rejäla övertag som Obama hade i början av hösten. Romney och Ohios republikanske guvernör John Kasich hävdar att tillväxten beror mindre på den statliga räddningen av bilindustrin och mer på skattesänkningar och lokala satsningar på IT-sektorn. De argumenterar effektivt mot presidentens sjukvårdsreform och landets enorma budgetunderskott.

Båda kandidaterna planerar att kampanjspurta här i Ohio.

- Barack Obama har ett litet övertag i mätningarna, men det är väldigt, väldigt jämnt, konstaterar Beckwith.

Påverkar Sandy?

Utgången på tisdag avgörs till stor del av hur många av de cirka 8,3 miljoner registrerade väljarna som kommer i väg till vallokalerna. Enligt Beckwith är det unga, fattiga och svarta som i första hand brukar välja bort att rösta, om till exempel vädret blir dåligt, och det är väljargrupper där demokraterna traditionellt har stort stöd. Frågan är också hur ovädret Sandy, som under natten till torsdagen skickade strilande regn över Clevelandområdet, påverkar väljarnas syn på presidentkandidaterna.

Klart är att utgången i Ohio kommer att följas med stort intresse. Allt sedan 1960 har delstaten röstat på den segrande presidentkandidaten.