Rakare rör om Islands luftrum

Utrikesminister Carl Bildt och hans utrikesministerkolleger rätade i samband med sitt möte i Helsingfors på onsdagen ut en del av frågetecknen kring en framtida övervakning av försvarslösa Islands luftrum.

-Det är ingen värntjänst åt Nato, förklarade Bildt.

- Vi vare sig kan eller får överta Natouppgifter. De utförs av Norge. Vi utför nationella och nordiska uppgifter, en självklar fortsättning på det nordiska samarbetet, sade Bildt till TT efter mötet.

Det handlar om fyra månaders luftövervakning i början av 2014.

"Begränsad dramatik"

Bildt hänvisade till tidigare gemensamma övervakningsuppdrag över Nordkalotten.

- Dramatiken är egentligen mycket begränsad och frågan om beväpning är egentligen en separat fråga, sammanfattade Bildt.

- Självklart finns det exempelvis automatkanoner på de svenska planen, eftersom de är inbyggda. Men de kommer inte ha exempelvis robotar ombord, sade Bildt.

Både Nato och riksdagen ska ge grönt ljus innan svenska plan kan lyfta mot Island.

Skarp Israelkritik

Utrikesministrarna är "djupt bekymrade över utvidgningen av de israeliska bosättningarna i ockuperade områden". Det står i strid med folkrätten och förhindrar förverkligandet av en tvåstatslösning, hette det i ett gemensamt uttalande.

De palestinska representationerna i de olika nordiska länderna kommer nu att "uppgraderas" för att stärka kontakterna med det palestinska självstyret på Västbanken. Det blev inga beslut om nya sanktioner mot Israel. Däremot ska det ses till att befintliga förordningar och lagar rörande produkter från ockuperad mark följs.

Utrikesministrarna tillkännagav också att försöket med gemensamma ambassadslösningar, som i Berlin, nu ska utökas, bland annat i Hanoi och Reykjavik.