Island väntar på besked om luftförsvar

Regeringen dröjer med besked om Finland ska delta i övervakningen av Islands luftrum. I dag kommer frågan upp på nytt när statsminister Jyrki Katainen träffar de nordiska statsministrarna.

De nordiska och baltiska statsministrarna var i går samlade i Helsingfors. Toppmötet fungerade som upptakt på Nordiska rådets 60-årsjubileum. Statsministrarna diskuterade bland annat eurokrisen, inbördeskriget i Syrien och en rad energifrågor, men inte frågan om Finlands deltagande i luftövervakningen av Island.


Enligt Sveriges statsminister Fredrik Reinfeld (M) hänsköts frågan om Islands luftövervakning till de fem nordiska statsministrarnas egna överläggningar i dag.

Begäran om att Sverige och Finland, vid sidan av Nato-länderna Norge och Danmark, ska bistå Island med luftövervakningen är känslig.
Island är medlem av Nato men har inget eget flygvapen. Efter att USA lade ner flygbasen i Keflavik har landet inget egentligt luftförsvar.
Sedan 2007 har stridsflyg från Norge och Danmark periodvis patrullerat det isländska luftrummet.

För en vecka sedan diskuterade den svenska utrikesnämnden om Sverige ska bistå Island med flygövervakningen. I Sverige stöder både alliansregeringen och största oppositionspartiet Socialdemokraterna en svensk insats.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har hel tiden varit tydlig med att det för svensk del handlar om övervakning av det isländska luftutrymmet. Svenskt stridflyg ska inte ingripa mer aktivt genom så kallad ”air policing” mot eventuella inkräktare. Det jobbet överlåts även i fortsättningen med varm hand åt Nato-länderna Norge och Danmark.
I Finland är regeringen positiv till att Finland, tillsammans med Sverige, deltar i övervakningen av Islands luftrum. De två största oppositionspartierna Centern och Sannfinländarna stretar emot.