I spåren efter Sandy

Sandy beräknas ha orsakat de femte värsta orkanskadorna i historien. Ögonvittnen berättar om svajande hus och flödande vatten.

19.00  "bland det värsta jag varit med om" Elisabeth Rehn kämpade sig på förmiddagen i ett skyfall genom Manhattans vindpinade gator till Finlands representation nära FN-byggnaden. – Det här är bland det värsta jag varit med om. Gatorna är tomma på människor och bilar och träden är avkvistade. Mitt största bekymmer är hur jag ska ta mig upprätt över avenyerna, sade Rehn på tisdagskvällen. – Det var lite lä mellan husen, men när jag kom till den första avenyn så tänkte jag vända om.Rehn är i New York för att delta i en rad möten på uppdrag av Martti Ahtisaaris Crisis Management Initiative. Läs mera om Rehn i onsdagens tidning

18.26 Flygplatsen LaGuardia översvämmad. Inga flyg lyfte eller landade från New Yorks flygplatser på tisdagen på grund av orkanen Sandy. Stadens tre största flygplatser John F. Kennedy, LaGuardia och Newark förblev stängda. På LaGuardia nådde översvämningarna ända till landningsbanorna. Finnairs informatör Manti Väätäinen-Pereira uppgav till FNB att bolaget beslutar om onsdagens avgångar till New York på onsdagsmorgonen.

Finnairs kunder i New York har fått information med textmeddelanden. Bolaget lovar också att i efterhand betala kundernas hotellutgifter.
Orkanen har lett till att sammanlagt 16000 flygavgångar inhiberats längs USA:s östkust.

17.51 Finsk turist: Byggnaden svajade så att jag blev sjösjuk Johannes Väisänen följde med orkanen Sandys framfart från 23 våningen i ett hotell i Manhattan. –Vinden var så stark att byggnaden svajade ordentligt. Jag blev sjösjuk som om jag varit på ett fartyg, säger han. Orkanen ledde till att 23-åringen från Uleåborg får stanna kvar i New York längre än planerat. Returflyget borde ha gått i måndags, men nu får Väisänen vänta till nästa måndag innan han flyger hem.Väisänen berättar att gick en liten vända på gatan på måndagskvällen då stormen var som kraftigast, men att vinden var så stark att det var omöjligt att vistas utomhus. Det regnade också bråte från hustaken.
–Hela fasaden på en byggnad några hus från hotellet hade rivits loss.
Väisänen var i Pennsylvania för att träffa collegevänner förra veckan då han insåg att han borde försöka ta sig hem före stormen. Då var det redan för sent.
–Men det gör inget, jag fick en längre semester och möjligheten att uppleva det här naturfenomenet.FNB

17.23 Sms från Elin Gröbblom i Brooklyn: Efter en regning och kall promenad  genom Williamsburg i Brooklyn verkar ser det ut som om alla hipsters var skonande. Det värsta jag så var en tio meters strålkastarpåle som blåst omkull på en fotbollssplan. Men jag har sett bilder från metron som verkar vara under vatten. Metron är New Yorks blodkärl. Det blir intressant att se om och när den fungerar igen. Metron påverakr så gott som alla i staden. 

15.05  " Igår var det skrämmande". Elin Grönblom i Greenpoint i Brooklyn har just vaknat.  Hon svarar på Hbl:s sms så här:  Vi har ström i vårt hus och internet är tillbaka - i går kväll var det borta.  Metron är stängd, liksom broarna till Manhattan. Greenpoint i Brooklyn ligger tillräckligt långt borta från vattnet så vi är skonade från översvämningar. Men via FB vet jag att många vänner fortfarande är utan el. Vår gata är full av löv och enstaka tunna grenar, så det är inte så farligt här.  Men de stora vindarna i går var det lite skrämmande. Skadorna i NY drabbar de flesta, liksom metron som inte fungerar.  Vi får vänta och se.  Jag ska  ta en promenad och se vad som hänt.

16.03 Sandy femte dyraste orkanen. Sandy beräknas ha orsakat de femte värsta orkanskadorna i historien, enligt det amerikanska företaget Eqecat som beräknar katastrofkostnader åt försäkringsbranschen. Eqecat beräknar kostnaderna till mellan 5 och 10 miljarder dollar i försäkringsskador och dubbelt så mycket i ekonomiskt bortfall.
Företaget RMS, som också beräknar katastrofkostnader, uppger att orkanen Sandy orsakat skador som kommer att överstiga kostnaderna för fjolårets orkan Irene som beräknades till 5,4 miljarder dollar.

Försäkringsbranschen arbetar med ett system där bolagen återförsäkrar sig hos varandra för att inte drabbas av allt för stora kostnader. Men enligt en återförsäkringsanalytiker som nyhetsbyrån Reuters talat med kommer inte försäkringspremierna i Europa höjas på grund av orkanen Sandy.

15.06 Kärnkraftverk nedstängt i New Jersey.  Kärnkraftverket PSEG Nuclear i delstaten New Jersey har stängts på grund av stormen Sandy, rapporterar AFP. Kärnkraftverket ligger vid Delawarefloden. Nedstängningen skedde manuellt och anläggningen ska vara säkrad.

14.35 "Stormnatten kändes som en krigszon".  I natt kändes New York som en "krigszon", berättar Maryam Yazdanfar, rikdagsledamot (S) som besöker staden för att delta i ett studieprogram organiserat av Sveriges riksdag.
- Jag är uppvuxen i Teheran under krig. Det var så det kändes, det var riktigt obehagligt, säger hon.Mellan klockan åtta och tolv i går lokal tid upplevde Maryam Yazdanfar att situationen var som värst.- Hela huset skakade, det var verkligen påtagligt. Det sken konstigt på himlen och man hörde väldigt mycket ambulanssirener, det kändes som ett område i kris, säger hon. Hon var i Brooklyn när orkanen Sandy drog fram och har inte behövt evakuera.

- Vi hade tur, vi hade ingen översvämning här i natt. Men när det var som värst tvivlade man faktiskt på myndigheternas bedömning, då var man lite skraj för att vi också skulle behöva evakuera.

Maryam Yazdanfar berättar att det är skräpigt och smutsigt i Brooklyn i dag, det ligger kvistar och löv överallt och en dörr som har slitits av ligger mitt på gatan.

- Det känns skönt att jag inte har familj här, att jag slipper oroa mig. Man ser på människor att de har haft det väldigt tufft.

Kl 12.36 Vattenmassor från stormen Sandy har brutit igenom en flodvall i norra New Jersey, rapporterar AFP. Räddningsteam har gett sig ut i räddningsbåtar för att hjälpa nödställda. Tre städer ligger i farozonen. Polischefen Ralph Verdi säger till CNN att vattnet stigit nästan två meter i några områden.

Kl 12.10 Obama deklarerar katastroftillstånd. President Barack Obama deklarerar att situationen i delstaten New York ska klassificeras som en katastrof, rapporterar AFP.Beslutet innebär att situationen är alltför omfattande för att delstaten ska klara av den på egen hand och att betydande ekonomisk hjälp kan ges från den federala regeringen till såväl den privata som den offentliga sektorn. Med den lägre graderingen, nödläge, kan hjälpsumman inte överstiga fem miljoner dollar.

11.52 Sandy avtar i styrka När nu stormen Sandy rör sig mot USA:s inland har den avtagit i styrka. Över Pennsylvania uppmättes vindhastigheten till 29 meter per sekund, enligt USA:s orkancenter i Miami. Men stormen kan fortfarande orsaka stora översvämningar och kraftiga vindar, meddelade landets meteorologer. Det råder ännu stormvarning över stora delar av Atlantkusten och Sandy väntas släppa nästan en meter snö över västra Virginia.

11.28 Kraftig brand sprider sig.En kraftig brand sprider sig vid Breezy Point på Rockaway Beach, en halvö som sträcker sig ut nedanför stadsdelen Brooklyn. Branden har redan förstört över 50 hem och fler än 200 brandmän tampas fortfarande med de vilda lågorna, rapporterar CNN. Två civila har fått lindriga skador, enligt en talesperson från brandförsvaret.

11.26 Lång tid att få undan vattnet i tunnlarna. Sju tunnlar i New Yorks tunnelbanesystem är översvämmade på grund av orkanen Sandy.

 11.25 Kraftig brand sprider sig. En kraftig brand sprider sig vid Breezy Point på Rockaway Beach, en halvö som sträcker sig ut nedanför stadsdelen Brooklyn. Branden har redan förstört över 50 hem och fler än 200 brandmän tampas fortfarande med de vilda lågorna, rapporterar CNN. Två civila har fått lindriga skador, enligt en talesperson från brandförsvaret.

10.36 Kan fiska från fönstren. Den västra delen av nedre Manhattan liknar nu en mindre flod. Men vattenmassorna har svept in över flera delar i miljonstaden. - Vi kommer att kunna fiska från våra fönster i morgon, sade Garnett Wilcher, boende i stadsdelen Queens, till New York Times. David Arnold från New Jersey bor nära kusten.
- Havet har tagit sig in på vägarna, träd faller överallt. Så här illa har det aldrig varit, säger han till tidningen. Många fascinerades också av det stigande vattnet. Några gav sig till och med ut för att surfa. Felquin Piedra tog en tur på sin vattenskoter, från Queens till nedre Manhattan. - Jag älskar vågorna, ropade Piedra. - Vattnet är varmt, jag har hoppat i flera gånger.

10.19. Dröjer innan elen är tillbaka. President Barack Obama säger att det kommer att ta flera dagar innan ström och kollektivtrafik börjar fungera helt och hållet. - Många räddningsteam kommer inte att kunna börja återställa elen förrän vindarna avtar i styrka, sade presidenten skriver New York Times.

09.59.  Strömbrist lamslår staden. En svag lukt av bränt kan kännas på New Yorks vattenfyllda gator från de spridda bränder som uppstått efter kortslutningar i det lamslagna elnätet. Inte heller trafikljusen fungerar, men med hjälp av reservgeneratorer kunde George Washington-bron, som förbinder Manhattan med New Jersey, öppnas.

Efter att elen slagits ut och reservgeneratorerna slutat fungera tvingades 215 patienter flyttas från New York Universitys sjukhus Tisch till andra sjukhus.

09.53. Förstörelsen efter Sandy har enorm inverkan på New Yorks transportsystem. - New Yorks tunnelbanesystem i city är 108 år gammalt men det har aldrig tidigare stått inför en så omfattande katastrof som den vi upplevde i går, säger Joseph Lhota, ordförande för stadens transportmyndighet MTA. Förutom sju tunnlar i tunnelbanesystemet har även sex bussgarage översvämmats. - Orkanen Sandy förstörde hela vårt transportsystem, i varje stadsdel och kommun i regionen. Den har fällt träd, slagit ut elen och översvämmat tunnlar, järnvägsgårdar och bussdepåer, säger Lhota.På Staten Island, Rockaway Beach och Coney Island har räddningsoperationer inletts efter att boende i områdena ignorerat evakueringsorder. Flera av husen är fyllda med vatten upp till taket. Längs med Long Beach flyter bilar omkring i vattnet. På grund av det kollapsade elnätet har människor svårt att få information om hur hårt orkanvindarna slagit.

09.10. Minst 6,8 miljoner människor och företag på östkusten har blivit strömlösa till följd av orkanen, enligt Reuters sammanställning.

08.15. Sju av tunnlarna i New Yorks tunnelbanesystem har översvämmats till följd av stormen, rapporterar AFP.

07.55  Baren öppen trots stormen. Ducktown Tavern and Liquor i Atlantic City, bara några hundra meter från kusten, trotsade orkanen och höll öppet.  Ägaren John Exadaktilos höll öppet för att poliser, brandmän och sjukhuspersonal ska kunna få i sig något mellan varven.
Han beskrev situationen utanför dörrarna som kaos.

07.23 Räddningsflottar på Manhattan. Räddningsmanskap i gummiflottar undsatte under natten en grupp anställda vid ett elbolag som strandsatts när en transformatorstation på nedre Manhattan blev avskuren av vattenmassorna.
- Så kan det gå när man ställer upp frivilligt för att jobba, sade en av arbetarna som undsattes efter tre timmar. Nerfallna elledningar utgjorde en stor fara efter blåsten och översvämningarna. En av dem som miste livet var en kvinna i New York-stadsdelen Queens som steg i en vattenpöl som blivit strömförande, rapporterar Reuters.

07.00 Sandy dränkte USA:s ostkust. Monsterstormen Sandy, en av de värsta som drabbat USA, dränkte stora delar av östkusten natten till tisdagen svensk tid. Över tre miljoner hushåll blev strömlösa och bilar flöt i vattenmassorna på Manhattan.

Ovädret drog in över land i södra New Jersey tidigt på måndagskvällen lokal tid. Ovädret klassades då inte längre som orkan, trots att det fortfarande drog fram med orkanstyrka. Vindhastigheten hade dämpats till runt 36 meter per sekund, enligt USA:s nationella orkancenter.

Flodvågorna som piskades upp sammanföll med stigande tidvatten och hällregn. Resultatet blev stora översvämningar. Spelstaden Atlantic City hamnade under vatten redan innan stormen nådde land och borgmästaren införde utegångsförbud.