Familjen Gröns hem mitt i stormens öga

Med nedrivna elkablar och en stor gran över huset sitter familjen Grön isolerade i Harrison NY strax norr om Manhattan.

– Vi körde in bilarna i garaget, annars hade de varit krossade nu, säger Johan Grön medan familjen vaknar upp till en ny dag.
Ström har de inte haft på hela natten, men de har bunkrat upp med mat, gas till grillen, ficklampor och batterier.
– Det var en otrolig storm. Vinden tjöt i knutarna, något liknande har vi inte varit med om. Lite rädd var man för att träden skulle falla över oss.

Döttrarna Sofia, 12 och Emilia, 4, tyckte inte att det var enbart spännande när trädet brakade över huset och brand- och räddningsmanskap anlände till tomten.

– Mest oroliga är de för att Halloweenfesten i morgon inte blir av, men det är en bagatell i det här sammanhanget. Mest oroliga är vi för våra vänner som bor närmare stranden och som vi inte fått kontakt med ännu.

Invånarna som bor lägre än Gröns evakuerades. Vattnet steg till sällan skådad nivå, fyra meter över högsta tidvattennivån.
– Det var tidvatten, fullmåne och så pressades vattenmassorna in i sundet Long Island Sound så det steg ytterligare, berättar Johan Grön.
Det råder nu utegångsförbud i villaområdet.

– Vinden har avtagit, men här ligger strömförande kablar kors och tvärs och därför förbjöd brandkåren oss att lämna huset.
Det finns å andra sidan heller inget att uträtta utomhus. Allt står stilla och arbetsplatser och skolor hålls stängda.
– Det tar minst ett par dagar innan det här har röjts upp.