Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Soini utropade sig till enda segraren

– Vi är valets enda segrare, förkunnade Timo Soini under stort jubel då han återvände till Sannfinländarnas valvaka. Partiet samlade tio procent av Svenskfinlands röster.

Mycket dämpad stämning rådde på Sannfinländarnas valvaka på Ostrobotnia i Helsingfors.

Hur partiledarna än förklarade att partiet gått fram med sju procent jämfört med kommunalvalet för fyra år sedan ville inte fotfolket låta sig övertygas. Alla visste att Sannfinländarna jämfört med riksdagsvalet 2011 hade förlorat en tredjedel av sina röster.

Men när Timo Soini intog talarstolen strax före klockan 23 bröt äntligen jublet lös.

– Ni vet det och jag vet det. Sannfinländarna är valets enda segrare, dundrade Soini och möttes av taktfasta rop "jytky, jytky".

– Vi har 1 200 fullmäktigeplatser över hela landet. Vårt parti har slagit rot på allvar, vi har kommit för att stanna. Rom byggds inte på en dag, inte heller Sannfinländarna, men vi är på väg. Efter nästa val ska vi vara störst i landet.

Timo Soini tittade bakåt på dagen för femton år sedan då han och tre kolleger grundade Sannfinländska partiet i en bastu i Saarijärvi.

– I dag har vi 7 700 medlemmar och hundratusentals väljare. Jag är i dag en tacksam man. Jag får leda Finlands roligaste, och svåraste parti. Det är inte alldeles lätt, ska jag tala om. Men jag vet att jag får stöd och hjälp av er.

– Valet kunde ha gått bättre. Nästa gång ska vi göra lite mer, lite bättre och ta ännu en stor seger. För vi är kommunalvalets enda segrare, upprepade Soini än en gång innan han hyllades med blommor och lämnade valvakan.