Sannfinländarna fördubblar röstetalet i Sibbo

Sannfinländarna är valets stora vinnare i Sibbo, medan Centerpartiet raderas ut från kommunkartan. Svenska Folkpartiet behåller sina mandat som största parti.

Stödet för Sannfinländarna är dubbelt så stort som i förra valet. Partiet fick 11,6 procent av rösterna i det preliminära slutresultatet och besätter i och med det 4 av kommunfullmäktiges 43 stolar. Makarna Maarit och Timo Rope är de två nya ledamöter som väljs in för partiet.

Centerpartiet rasar ut ur fullmäktige vilket var väntat då partiet inte presenterat någon lista med nya kandidater att rösta på.

Mandatfördelningen ser i övrigt likadan ut som efter 2008 års val. Svenska folkpartiet är fortsatt största parti med 16 mandat och 35,2 procent av rösterna. Samlingspartiet får 9 mandat, Vårt gemensamma Sibbo (VGS) 6 mandat, SDP 5 mandat och De gröna 3 mandat.

En av centerns tidigare två ledamöter gick under förra mandatperioden över till Vårt gemensamma Sibbo, och den kvarvarande ledamoten Eeva Autio ställde inte upp för omval.
Samlingspartiet, SDP och Centern tappade i valet för fyra år sedan varsitt mandat medan SFP backade med fyra mandat. VGS bildades som ett framgångsrikt utbrytarparti inför kommunalvalet 2008 och Sannfinländarna fick vid samma tid sina två första mandat i kommunen.

Den som följde rösträkningen för Sibbo i realtid bjöds på dramatik, eftersom resultatet svängde flera gånger. Vid en tidpunkt såg SFP ut att återta alla mandat som gick förlorade i förra valet, men slutresultatet blev trots allt status quo.