Foto: Lehtikuva/AFP/Andrew Burton

Nära 400 000 evakueras undan "Frankenstorm" i USA

New Yorks borgmästare gav på söndagen order om att 375 000 människor skulle evakueras i låglänta områden som hotades av orkanen Sandy, däribland Coney Island och Staten Island.

– Det här är en allvarlig och farlig storm, sade borgmästare Michael Bloomberg vid en presskonferens.

Myndigheterna i New York gav order om att tunnelbanan, pendeltågen och bussarna skulle sluta gå tidigt på söndagskvällen inför den befarade superstormen. Även delstatens guvernör Mario Cuomo varnade för att den förestående stormen inte var något att leka med.

De allmänna skolorna i New York håller stängt på måndag då stormen väntas nå östkusten. Staden New York planerade att öppna ett 70-tal skydd i skolor och andra byggnader.

Hundratals flyg till New Yorks flygplats och andra flygplatser längs med östkusten ställdes in. Säkerhetsåtgärderna uppgavs inte ha påverkat Finnairs flyg på söndagen.

Proviantera

Sandy väntas föra med sig skyfall, hård vind, översvämningar och strömavbrott. Myndigheterna uppmanade folk att bunkra upp med vatten och mat.

Undantagstillstånd har redan utlysts i flera delstater på östkusten.

Stormen har tidigare drabbat Karibien. Sextiosex personer omkom i Karibien, varav 51 i Haiti.

I området Rockaway Beach i New York började invånarna sätta upp sandsäckar redan i lördags. Många sade att de tänker rida ut stormen som de gjorde under orkanen Irene i fjol.

Delstaten Delaware och New Jersey gav också evakueringsorder. Myndigheterna stängde även spelkasinona i Atlantic City.

På söndagen befann sig Sandy ännu långt ute till havs.

Frankenstorm

Meteorologerna har sagt att om Sandy kolliderar med en kall front från norr kan det uppkomma en superstorm med översvämning, hård vind och snö så långt inne till lands som i Ohio.

De har gett fenomenet smeknamnet Frankenstorm, eftersom det kommer strax innan Halloween den 31 oktober och består av olika delar, precis som Frankensteins monster.

Guvernörer utlyste undantagstillstånd i Connecticut, Maryland, Massachusetts, New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia, huvudstaden Washington och delar av North Carolina.