Foto: Hbl-arkiv/Dan Andersson. Vänsterförbundets Li Andersson.

Li Andersson blev röstmagnet i Åbo

Vänsterförbundets Li Andersson, 25, blev otippat röstdrottningen i Åbo. Hon var den mest lysande ljuspunkten för det rödgrönt skiftande partispektret som annars backade klart i staden.

Andersson gjorde en stark kampanj redan i riksdagsvalet 2011 och blev då suppleant. Nu i kommunalvalet gick hon upp i toppen då rösträkningen framskred under kvällen och distanserade både veteranen Ilkka Kanerva och dennes politiska kronprins i samlingspartiet Petteri Orpo.

Kanerva dömdes i våras för ett mutbrott men sitter stadigt kvar i fullmäktige i Åbo. Det är 40 år sedan han som 24-åring invaldes första gången. Vänsterförbundet ställde i år inte upp Annika Lapintie vilket gav mera svängrum för Li Andersson. Också vänsterkandidaten Nina Söderlund är numera borta ur Åbopolitiken – men inne i Pargaspolitiken där hon valdes in från Nagu.

Sannfinländarna växer i Åbo från två till sex platser. Någon dominerande kraft blir de ändå inte i fullmäktige som har 67 platser.

Sfp fanns bland dem som fick lida för sannfinnarnas frammarsch i Åbo – det blir ingen ersättare för Ulla Achrén som lämnar Åbopolitiken utan Stefan Wallin får bara
sina tidigare gruppkamrater Terhi Wörlund-Wallenius och Christel von Frenckell-Ramberg med sig.

Men ser man på rösttoppen så finns det tre finlandsvenskar bland de fem främsta i Åbo – Li Andersson, Janina Andersson (de är inte släkt) och Stefan Wallin.

De gröna tar stryk i Åbo. Utan Janina Andersson som återvänder till fullmäktige efter riksdagskarriären skulle det vara ett rent katastrofval.

Bland de partier som föll närmast under rösttröskeln i Åbo fanns Finlands kommunistiska parti och Piratpartiet.

Sfp straffas för fusioner

Både på Kimitoön och i Pargas förlorade sfp sina knappa absoluta majoriteter. Vardera kommunen bildades genom fusioner 2009. Åtminstone på Kimitoön kan
förlusten hänföras till spänningarna som finns mellan kommundelarna.

På Kimitoön fick sfp en näsbränna av utbrytargruppen Fri Samverkan. Gruppen har varit en löst formerad opposition mot Kimitocentreringen som man tyckt sig se.

Gruppen bildades då Carola Antskog och Rune Friman lämnade Sfp. De fick nu fem nya gruppkamrater. Sfp förlorade därmed sin absoluta majoritet i fullmäktige och
måste hädanefter ta hänsyn till oppositionen.

En annan nyhet i Kimitoöns fullmäktige är de Gröna med en fullmäktigeledamot. Den stora förloraren är socialdemokraterna som verkade förlora tre av sina tidigare
sju platser. Sfp blöder två mandat.

I Pargas tappade sfp fyra av sina platser och får 20 av 43 platser. Sannfinländarna tog två platser, lika många rök från samlingspartiet och centern. De gröna växer från två till tre.

Kommundelarna har hållit sig väl framme genom att rösta på egna kandidater: Bland de tio främsta röstmagneterna samlade fem sina röster i Houtskär, Korpo och Nagu, inklusive styrelseordförande Sandra Bergqvist. På första plats i hela kommunen finns Houtskärbon Fabian Karlgren.

En liten motvikt till sfp-förlusterna i de gamla fästena finns vinster i Åbos grannkommuner: i S:t Karins från två till tre ledamöter, i Reso från noll till en.