LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JAVIER MANZANO

Syriska rebeller splittrade om vapenvila

Syriens militär uppger att den går med på en vapenvila under den fyra dagar långa muslimska högtiden id al-adha som inleds på fredag.

Militärens befälhavare varnade samtidigt för att alla attacker från rebellerna kommer att besvaras. Befälhavaren för den största rebellgruppen Fria syriska armén FSA meddelar att den kommer att respektera vapenvilan så länge som regeringsstyrkorna inte anfaller.

En mindre rebellgrupp, islamistiska Ansar al-Islam, meddelade däremot genom sin talesman att de inte kommer att ansluta sig till vapenvilan. Talesmannen sade också att han tvivlar på att militären kommer att hålla sitt ord.

Den internationella fredmedlaren Lakhdar Brahimi har förhandlat med den syriska regeringen och rebellerna i flera veckor. En vapenvila skulle enligt Brahimi skapa en grund för ordentliga fredsförhandlingar.

FN:s flyktingorganisation UNHCR uppger sig vara redo att leverera nödhjälp till tusentals syriska familjer om vapenvilan håller. Familjerna bor i områden som hittills inte fått några hjälpförsändelser på grund av hårda strider.

Över 35000 människor har dödats sedan inbördeskriget bröt ut i mars i fjol.