Oppositionen säger nej till bevakning av Islands luftrum

Det uppstår ingen bred enighet om ett finländskt deltagande av en eventuell nordisk övervakning av Islands luftrum. Båda oppositionspartierna motsätter sig planerna, i alla fall för tillfället.

Regeringen är å sin sida beredd att ge grönt ljus för planerna. Den väntas nästa vecka besluta om att gå med i förhandlingar om ärendet med Island.

Sannfinländarna anser att det alliansfria Finland inte borde delta i övervakningen av ett Natolands luftrum.
Centern anser att regeringens planer på att gå med i förhandlingarna ger anledning till många frågor. Partiet kräver att beslutet om övervakningen behandlas i plenum i riksdagen.

Centerns beslut är dock inte slutgiltigt. Partiet slår fast sin ståndpunkt till samarbetet efter att ha studerat regeringens förslag i frågan.

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) redogjorde på torsdagen för planerna inför riksdagens försvarsutskott.

– Jag har en from förhoppning om att det ska gå att uppbåda ett brett stöd för saken, sade han och riktade sig särskilt till Centern.
Haglund påpekade att Centern var i regeringsställning då samarbetet aktualiserades.

Centern för en konsekvent linje

Centern anser att det konsekventa vore att hålla fast vid den linje försvarsutskottet enhälligt antog för tre år sedan. Den gången ansågs det inte möjligt för Finland att delta i övervakningen av luftrummet i ett Natoland.

En nordisk bevakning av Islands luftrum aktualiserades ursprungligen 2006 då USA avsade sig uppgiften. Island har ingen försvarsmakt.

I Finland har frågan mognat för beslut sedan det i Sverige uppbådats ett brett politiskt stöd för planerna. Finland har ställt som villkor för sitt deltagande att också Sverige är med i samarbetet.

Mycket beror på vilket slags samarbete det blir fråga om. Om det enbart blir fråga om övervakningsflygningar kan de tolkas som övningar och i så fall behövs inga riksdagsbeslut i ärendet. Om man också ska identifiera främmande plan blir det en helt annan fråga. Då krävs det antingen ett internationellt avtal eller en lagändring, vilka måste godkännas av riksdagen.

Riksdagsledamoten Seppo Kääriäinen (C) sade att Centern förhåller sig till "med ett stort frågetecken" till och med till övningsflygningar.