Foto: Hovet/Ewa Marie Rundqvist

Madeleine: En speciell dag för oss

Prinsessan Madeleine har förlovat sig med Chris O'Neill. Till hovets webbplats säger hon: – Vi är mycket glada och lyckliga. Det är en väldigt speciell dag för oss.


Hon berättar att Christopher O'Neill friade en dag i början av oktober.

– Det var mycket romantiskt och fint genomtänkt, men mer än så vill vi inte berätta utan hålla det för oss själva.

O'Neill säger att han funderat ett tag på att fria och ville vänta på det rätta tillfället.

Bakgrund
Prinsessan Madeleine
  • Madeleine Thérèse Amelie Josephine, prinsessa av Sverige och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland.
  • Född den 10 juni 1982 på Drottningholms slott.
  • Är kungaparets yngsta barn och den fjärde i tronföljden, efter kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Carl Philip.
  • Har en fil kand med konstvetenskap som huvudämne.
  • Arbetar vid World Childhood Foundation i USA och är bosatt i New York.

– Men jag visste att det var med Madeleine jag ville gifta mig, säger han på webbplatsen.

Prinsessan berättar att paret träffades genom gemensamma vänner.

– Vi delade samma humor och hade väldigt roligt tillsammans. Chris öppnade upp mitt hjärta, han är min själsfrände, säger hon på webbplatsen.

O'Neill berättar att han talat med prinsessans föräldrar om att få gifta sig med deras dotter.

– Kungen och drottningen blev glada, och lite rörda, tror jag, säger han enligt intervjun.

O'Neill avslöjar också att han omedelbart kände "något alldeles särskilt för Madeleine".

En glad drottning Silvia

Drottning Silvia såg väldigt glad ut när hon bekräftade förlovningen mellan prinsessan Madeleine och Chris O'Neill, rapporterar nyhetsbyrån TT:s reporter på plats i Jordbro där drottningen besökte en Samhall-anläggning under morgonen. Hon log och småskojade med de knappt 15 journalister och fotografer som var på plats.

Vet drottningen om de kommer att bo i Sverige eller i USA, löd en fråga:

– Som det är nu så är de i USA förstås, men Christopher O'Neill är väldigt internationell och har bott i England i många år. Han tycker om Sverige och har varit här flera gånger. Det kanske blir någon gång i Sverige också. Han pratar många språk och jag tror att han kommer att lära sig svenska också, säger drottningen.

New York

Paret förlovade sig i New York och har bestämt att de ska gifta sig under nästa år, skriver Expressen.

Chris O'Neill friade till prinsessan för snart en månad sedan och kungaparet har varit i New York och firat förlovningen, enligt tidningen.

Bakgrund
Chris O'Neill
  • Christopher O'Neill föddes den 27 juni 1974 i London där han växte upp med sina föräldrar Eva Maria och Paul O'Neill. Hans pappa gick bort i december 2004.
  • Han har dubbelt medborgarskap i USA och Storbritannien och har fem halvsystrar – Tatjana, Natascha, Stephanie, Annalisa och Karen.
  • O'Neill har en kandidatexamen i internationella relationer från Boston University och en master i "business administration" från Columbia business school i New York.
  • Under de senaste 16 åren har O'Neill arbetat inom finansbranschen. Idag är han delägare vid Noster Capital, ett finansföretag med kontor i London och New York.
  • Källa: Hovet

I januari 2011 avslöjades att Chris O'Neill var prinsessan Madeleines nye pojkvän. I februari i år bekräftade hovet att paret är sambor.

Den 37-årige O'Neill kommer från en välbärgad amerikansk familj, arbetar i finansbranschen och har en examen från en av de bättre handelshögskolorna i New York.
Sten Hedman, tidigare hovreporter som följt kungafamiljen i många år, beskriver Chris O'Neill som en "relativt framgångsrik affärsman".

– Exakt vilka affärer det är vet jag inte, men han lever ju socialt bra i New York och sägs vara framgångsrik. Jag har aldrig läst att någon egentligen granskat vad hans affärsverksamhet innefattar.

TT: Har du träffat honom personligen?

– Nej, jag har bara sett honom. Han var ju här (i Stockholm) när prinsessan Estelle döptes. Han ger ett sympatiskt intryck.

Sten Hedman blev inte överraskad över uppgifterna om förlovningen.

– Det var väl ganska förväntat. De har ju levt tillsammans och bott ihop. Det hade varit mer överraskande om de inte förlovat sig.