Foto: Tor Wennström. Professor Kirsti Lonka, universitetslektor Fritjof Sahlström och rektor Laila Andersson föreläste under föreläsningsserien Uni:nu i går.

Känner vuxna till barnens värld?

Föräldrarnas, skolans och teknikens roll i barnens vardag debatterades under en öppen föreläsning vid Helsingfors universitet i går.

Får en mamma läsa sin dotters blogg? Ska man hjälpa sin gymnasieelev med läxorna? Det här är frågor som kom upp under föreläsningen Det förlorade barndomslandet i går.

Föreläsare var professor i utvecklingspsykologi Kirsti Lonka, universitetslektor Fritjof Sahlström och Laila Andersson, rektor vid Mattlidens skola.
Lonka närmade sig temat ur ett teknikperspektiv.

– En elev som får ångest över att presentera sin matematiska uträkning inför hela klassen kan i stället fotografera sin uträkning och skicka den till en skärm.

Enligt Lonka kan teknologiska hjälpmedel, rätt använda, aktivera elever i stället för att passivera dem.

Fritjof Sahlström, som gjort klassrumsforskning med fokus på elever, förklarade för en fängslad publik hur man genom inspelningar i klassrum kan försöka förstå varför det uppstår skillnader i skolprestationer elever emellan.

Andersson oroade sig över att barn inte får tillräckligt mycket tid med sina föräldrar.

– Över hälften av eleverna i nian äter aldrig middag tillsammans med sina föräldrar. Otroligt många barn som skulle göra vad som helst för att tillbinga mera tid med en vuxen, säger Andersson som gärna skulle se mer engagemang från föräldrarnas sida.

Andersson och Lonka lyfte upp vikten av att föräldrarna syns i de sociala medierna.

– Men umgås också utanför den virtuella världen. Lyssna på era barn, kör dem till deras hobbyer, gör läxor med dem – gärna ända upp i högstadiet och gymnasiet. Det betyder inte att man curlar, det betyder att man är intresserad och ger dem tid, säger Andersson.