Guzenina-Richardson: Ingen valfråga

I sitt svar på Centerns interpellation om social- och hälsovården ansåg omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson att det inte är bråttom med att göra upp linjerna för hur vårdstrukturen ska se ut.

 

De senaste dagarna har ministergruppen för social- och hälsovårsstrukturen brutit arm om linjedragningarna, för att de skulle gå hand i hand med den kommunstrukturlag som ursprungligen utlovats redan före kommunalvalet.

– Det antal social- och hälsovårdsområden som behövs, och deras mer exakta struktur, definieras efter att linjerna i kommunstrukturen är klara, sade ministern.

Hon påminde om att ministerarbetsgruppens mandattid är till årets slut.

– Regeringen beslöt i juni att huvuddragen i social- och hälsovården ska finnas till kännedom då strukturlagen träder i kraft - det vill säga första maj 2013. Och lagen om social- och hälsovårdsarrangemanget är tänkt att träda i kraft 2015 ... 2015, upprepade hon.

– Det här är ingen valfråga.

Enligt Guzenina-Richardson är följande steg att fem utredningsmän utses för att hjälpa kommunerna och regionerna att ta fram de bästa lösningarna.

En av tvistefröna har varit att SDP velat få in en skrivning som begränsar den privata sektorns inmarsch.

– Den privata sektorn och tredje sektorn kompletterar kommunservicen. Regeringsprogrammet kommer i den här förnyelsen att preciseras så, att den nuvarande offentliga servicen stärks, och också förutsättningarna för att arrangera den.

Kimmo Tiilikainen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp som lämnat in interpellationen, är inte nöjd.

– Över en miljon finländare har redan röstat fast regeringen inte kunnat svara på folks frågor.

– Ni har lovat att berätta före valet hur regeringen ska ordna social- och hälsovården. Ni bröt löftet till finländarna.

 

Riksdagen röstar om regeringens förtroende på fredag.