Foto: EPA/Daniel Dal Zennaro. Bilden är tagen i en av H&M:s butiker.

Avslöjande: 60 euro månadslön i H&M-fabrik

Trettiofem cent i timmen är lönen för textilarbetare i Kambodja som gör kläder åt svenska klädjätten H&M.

Pengarna räcker inte för en familj att leva på. Många tvingas skuldsätta sig för att ha råd med mat, enligt TV4-programmet Kalla Fakta.

Uppemot 70 timmar i veckan arbetar trebarnsmamman Deuar Sophon i en fabrik i Kambodja, som tillverkar kläder till bland andra H&M.

Lönen ger en månadsinkomst på cirka 60 euro. En lön som en familj inte kan leva på i landet. Därför lånar många textilarbetare till mat, vilket leder till skuldsättning med hög ränta.

– Oron gör mig sjuk, jag vet inte vad jag ska få pengar i från, säger Deuar Sophon i programmet.

På fabriken där hon arbetar svimmade 250 arbetare under två dagar under förra året. H&M skriver i en rapport, som Kalla Fakta hänvisar till, att övertid och lågt kaloriintag bidragit till att de kollapsat.

Flera av H & M:s konkurrenter har skrivit in att arbetarna ska ha en så kallad levnadslön i sin uppförandekod.

– I Kambodja finns det fackliga diskussioner och kollektivavtal som fungerar. Det kan bli bättre absolut. Men det handlar om hela landets konkurrenskraft, och det bästa man kan göra är att köpa från landet. Det är inte en fråga om att vi ska vara där, det hade sett mycket sämre ut om vi inte funnits på plats, säger H & M:s vd Karl-Johan Persson till Kalla Fakta.