Bild: Polisen i Sverige. Mannen lämnade plattformen.

Tunnelbanetjuven fick fängelse för stöld

När bilderna från tunnelbanans övervakningskamera spreds väckte de avsky världen över.

Nu har mannen som stal från en person som låg medvetslös på tunnelbanespåret fått sin dom: 1,5 års fängelse för grov stöld.
Den nu dömde 28-åringen varken hjälpte den berusade 38-åringen som fallit ner på tunnelbanespåret, eller påkallade uppmärksamhet för att få någon annan att hjälpa honom. I stället tog han mannens saker och gick därifrån.

Stölden klassas som grov, just eftersom 38-åringen enligt domen från Södertörns tingsrätt "låg berusad och skadad på tunnelbanespåret i fara att dödas eller allvarligt skadas".

Men mycket mer än så kan rätten inte göra åt det som i allmänhetens ögon är moraliskt förkastligt. 28-åringen döms för två fall av grov stöld – den andra från en sovande man – och straffas med ett och ett halvt års fängelse och utvisning.

–Jag kan tycka att straffet är lite lågt, men det är inte fel att döma på det sätt som tingsrätten har gjort, säger 38-åringens målsägarbiträde Patric Olivero.
38-åringen skadades svårt när han blev överkörd av tunnelbanetåget, men något skadestånd för skadorna går inte att begära.
–Det är inte den nu dömde personen ansvarig för. Det finns ingen skyldighet att ingripa vid sådana här händelser, säger Olivero.