Foto: Lehtikuva/AFP/Vanessa Marisak. Prinsessan Madeleine, drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf.

Ny bok avslöjar lögner om kungen

Skandalboken om kungen bygger på manipulerade bevis och tvivelaktiga källor. Det sägs i en ny bok av professor Dick Harrison och hans medförfattare Desirée Ahokas Schein. Men nu får duon kritik för att gå kungens ärenden.

I en debattartikel i måndagens Dagens Nyheter skriver Desirée Ahokas Schein bland annat att påståenden i boken "Den motvillige monarken" om att kungen skulle ha besökt kriminella porrklubbar inte håller streck.

– Inga av de påståenden om kungens besök på kriminella porr- och svartklubbar eller annat som skulle ha äventyrat hans ämbete var sanna, skriver  Desirée Ahokas Schein.

Hon och Dick Harrison har i två års tid undersökt källorna som det hänvisas till i skandalboken om kungen och konstaterar att mycket som presenteras som fakta i boken bygger på osanningar och tvivelaktiga källor.

Ahokas Schein tar ett påstått besök på en porrklubb i Atlanta som exempel. Enligt skandalboken ska kungen ha besökt strippklubben Gold Club under sitt besök i Atlanta i samband med OS 1996.

Ett "bevis" för att kungen verkligen varit där är ett ljudband där en servitris, Heather Rellinger, sägs bekräfta att kungens närvaro.

– Vad som inte framgår i boken är att Rellingers röst går att hyra. Hon annonserar själv på internet att man kan anlita hennes röst, hon är villig att åta sig allehanda uppdrag mot betalning i form av checkar eller kontanter i amerikanska dollar. Hon är alltså beredd att säga vad som helst mot betalning, skriver Ahokas Schein.

Dessutom har ingen kunnat bevisa att Rellinger verkligen jobbade på klubben vid den här tiden.

En annan källa är en strippa som sagt att både kungen och Madonna var på klubben. Men Ahokas Schein skriver nu att Madonna via sin presstalesman uppger att popstjärnan inte satt sin fot i Atlanta under hela 90-talet.

Ahokas Schein sticker också hål på påståendet i skandalboken att kungen skulle ha vaktats av sex agenter från Secret Service under sitt besök på Gold Club. I själva verket ansvarade inte Secret Service för kungens säkerhet under OS, utan det gjorde svenska Säpo.

– Så där håller det på. Historia efter historia, skröna efter skröna. Bit för bit går det att smula sönder grunden för attacken mot kungen och hans sätt att sköta sitt ämbete, skriver Ahokas Schein.

Hon är starkt kritisk till hur medierna svalt allt det som står i boken "Den motvillige monarken".

– Mediebranschen har inte ens klarat av att diskutera och pröva hur man skött sin uppgift när det gäller den så kallade kungaskandalen. Det är hög tid att man gör det.

Dick Harrisons och Desirée Ahokas Scheins bok ”Från en säker källa ... Sanningen om kungaskandalen”, utkommer på torsdag.

 

"Skitsnack"

Deanne Rauscher, som är medförfattare till "Den motvillige monarken", och som nu utsätts för svidande kritik, ger inte ett mycket för anklagelserna i den nya boken. Hon menar att författarduon Desirée Ahokas Schein och Dick Harrison går kungens ärenden, att de har nära relationer till kungahuset.

Rauscher säger också att Ahokas Scheins arbetsmetoder inte tål dagsljus.    

– Desirée Schein förvränger och förvrider, hon ljuger, och kommer med omtolkningar som inte stämmer överens med verkligheten, säger Deanne Rauscher till Hbl.fi.

Bland annat säger Rauscher att Heather Rellinger är en mycket pålitlig och seriös person. Hon var ingen strippa och hon jobbade på Gold Club en kort period i sitt liv. I dag studerar Rellinger, enligt Rauscher.

Men Desirée Ahokas Schein säger att hon är opåliltig och går att köpa?

– Nej, nej, det där är bara ett jävla skitsnack kan jag säga, ett klassiskt Desirée Schein-grepp, säger Deanne Rauscher.

Och Secret Service var visst på plats på Gold Club, enligt Rauscher.

 – Generellt är det värdlandet som står för säkerhetsanorningarna när man har besök från ett annat land. Ibland kan det vara ett samarbete, men här var det Secret service som kom till klubben en halv timme innan kungen skulle komma dit och gick igenom lokalerna.

Vad anser du om den nya boken?

– Jag ser den som ett led i smutskastningskampanj mot oss, initierad av kungens vänner.

Står du bakom din bok till 100 procent?

– Jag står bakom den till 150 procent. Det som står i den är sant, säger Deanne Rauscher.

Desirée Ahokas Schein säger till Hbl att Deanne Rauschers reaktion på hennes och Harrisons bok är beklämmande och sorglig. Och anklagelserna om att hon skulle stå kungahhuset nära är enligt henne befängda.

– Fullständigt löjligt, jag är en tvättäkta republikan. Men jag tycker att rätt ska vara rätt och upplägget på den här historien var så pass så skral att det inte är konstigt att någon började granska  boken.

Varför ska vi tro på det som står i din bok?

– För det första är den skriven tillsammans med en professor som är expert på källhänvisningar. För det andra har jag spårat upp och pratat med de hemliga källorna i Den motvillige monarken