Merkel hotar stoppa toppmöte

Tysklands förbundskansler Angela Merkel hotar med att stoppa nästa EU-toppmöte om Storbritannien står fast vid sin veto-plan mot den kommande långtidsbudgeten, rapporterar tidningen Financial Times (FT).

Enligt FT kommer Merkel att träffa den brittiske premiärminister David Cameron i början av november för att få Storbritannien att acceptera ett budgettak för EU motsvarande 1 procent av unionens bruttonationalprodukt. EU-kommissionens nuvarande förslag ligger på cirka 1,1 procent av bnp, vilket flera länder – däribland Storbritannien – anser vara alldeles för högt.

När det senaste EU-toppmötet – om bland annat bankunionen – avslutades i fredags sade Cameron att han var redo att lägga in sitt veto mot långtidsbudgeten för år 2014–20, eftersom han inte accepterar en så stor budgetökning som EU-kommissionen har föreslagit.

–Om det inte blir en uppgörelse som är bra för Storbritannien blir det ingen uppgörelse alls, sade premiärministern enligt Reuters.
Budgeten ska diskuteras vid ett extrainsatt toppmöte i Bryssel den 22–23 november.

Enligt källor till Financial Times anser dock Angela Merkel att det inte är någon idé att hålla något möte överhuvudtaget om Storbritannien står fast vid en såpass tuff linje. Det tyska kompromissförslaget om ett budgettak sägs i sin tur ha stöd av bland annat Sverige, Danmark och Finland.