LEHTIKUVA / Viena Kytöjoki

Invandrarkvinna ställer upp för Sannfinländarna

En ung kvinna med invandrarbakgrund, ingenjörsstuderande och kommunalvalskandidat för Sannfinländarna i Tammerfors. Aliisa Nazander går sin egen väg och slår ner rasismanklagelserna mot partiet. Men hon ser problem i integreringen av invandrare i Finland.

Vid torget i centrum står en ljus studerandekvinna som till utseendet inte skiljer sig från resten av folket. Aliisa Nazander är född i Finland, men har invandrarföräldrar.

Nazander ser ingen paradox i att en invandrarättling ansluter sig till Sannfinländarna.
–Folk har undrat, men det stör inte mig. Inom partiet är inställningen till utlänningar annorlunda än hur den framstår i medierna. Medier är benägna att överdriva och fastna vid skandaler.

Nazander medger ändå att partiets offentliga image inte är helt påhittad. Det finns personer som reflekterar dåligt över resten av gänget.
–Partiet förespråkar samma rättigheter för alla, men ingen ska gynnas på andras bekostnad.

"Lättaste språket"

Historien i ett nötskal: Aliisas ryska mamma fick jobb i Estland där hon träffade en ingermanländsk man, varefter paret flyttade till Seinäjoki. Dottern föddes 1993 och flyttade som 16-åring till Tammerfors för att gå på gymnasiet. Därefter inledde hon studier i livsmedels- och bioteknik.

Nazander säger att hon och hennes mamma mött gott om fördomar på grund av deras bakgrund, men över lag anser hon att finländare är toleranta.
–För ett år sedan blev jag intresserad av politik då jag läste partiprogram för studentskrivningarna. Sannfinländarnas värderingar var närmast mina egna. Även de andra säger många fina saker, men hos oss är språket lättast.

Nazander stöder arbetsrelaterad invandring, men ser problem i integrationen.
–Tröskeln att börja på en språkkurs och söka jobb kan stiga om man kommer in i bidragssystemet. Flyktingar är välkomna, men verksamheten måste bli bättre, så att de har en verklig orsak att försöka bli en del av samhället.(FNB)