Silver och guld. Till vänster Tiia Rautios eldsvådeoffer som kom tvåa, Till höger vinnaren Emma Räsänens skräckfilmsinspirerade kreation

Blod och glassplitter på skönhetsmässan

Några skönheter är det inte som skapas då Finlands makeupartister gör upp om mästerskapstiteln. Inspirerade av det läskiga temat CSI vaskas vinnaren fram.

Emma Räsänen valdes till Finlands mästare i maskering. Tävlingen avgjordes i samband med I love me-mässan för skönhet, hälsa och mode.  Mästerskapstävlingarna arrangerades av Suomen maskeeraajat ry, föreningen för maskerare i Finland.

I år kämpade fjorton professionella makeupartisterna om FM-titeln. Temat CSI,  det vill säga brottsplatsundersökning, undgick knappast någon. Det var blod i stora mängder, öppna sår, brännskador,  glassplitter och till och med utstickande revben.

– Alla har fått tolka temat fritt, säger Riina Laine.

Hon är ordförande för Suomen maskeeraajat ry, som i år ordnar mästerskapen för sextonde gången.

Jurypanelen på fem personer består av experter inom skönhets- och maskeringsbranschen. I CSI-kateogrin har panelen dessutom fått förstärkning av Jaana Korhonen, teknisk brottsutredare på polisen.

– Bedömningen baserar sig på bland annat hur snyggt arbetet är gjort, användningen av färger, att det tekniskt är skickligt genomfört och konstnärlighet, säger Laine.

Alla detaljer på plats

Emma Räsänen uppfyllde dessa kriterier.

– Helheten var vansinnigt skickligt gjord, säger en av arrangörerna Kaarina Kokkonen. Det var uppenbart att hon förberett sig grundligt, tränat flitigt och modellvalet fick fulla poäng.

Räsänen beskriver det vinnande bidraget som resultatet av ett långt planeringsarbete.

– Jag har övat fem gånger och efter hand skapades storyn. Det här är en skräckfilmsskådespelerska som under inspelningarna hittas död, men omständigheterna är dunkla.

Egentligen gillar hon inte så mycket den här typen av maskering.

– CSI-makeup hör till tevemaskering, ett av de områden som anses svårast. Personligen är det inte riktigt min grej.

Läs mer om FM i maskering i måndagens Hbl.