LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOHN THYS

Bankuniondispyt följs av ... en budgetstrid

Efter kompromissen kring bankunionen förbereder EU-ledarna sig för nästa kamp: om den långtidsbudget som ska behandlas i november. Storbritannien hotar redan med veto.

- Jag kan inte lova er att det blir mer sömn på nästa toppmöte. Det kommer att bli långt, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso på presskonferensen efter veckans toppmöte i Bryssel.

Nästa möte hålls den 22—23 november och ska enligt planerna mynna ut i en ny långtidsbudget för EU, för åren 2014—20. EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy har redan varnat för att deltagarna kan komma att hållas kvar över helgen för att nå ett resultat.

Men det lär inte bli lätt. Oenigheten är stor kring exempelvis det framtida jordbruksstödet. En rad länder — däribland Sverige — anser dessutom att det förslag som EU-kommissionen lade fram i fjol innebär en alldeles för stor budgetökning (runt fem 5 procent).

- Det kan helt enkelt inte vara acceptabelt med en enorm ökning av EU:s utgifter vid en tidpunkt när andra budgetar dras åt.

- Den brittiska allmänheten förväntar sig en tuff attityd, en sträng attityd och det är precis vad den kommer att få. Om det inte blir en uppgörelse som är bra för Storbritannien blir det ingen uppgörelse alls, varnar Storbritanniens premiärminister David Cameron enligt Reuters.