Ny balans i FN:s maktcentrum

 


New York ()

Rwanda, Australien och Argentina var tre av de fem länder som togs in i FN:s maktcentrum när generalförsamlingen valde nya icke-permanenta medlemmar. Finland blev utan medlemskap.

Det kanske mest kontroversiella landet blev Rwanda, som ersätter Sydafrika. Efter det att säkerhetsrådets expertgrupp i onsdags släppte en rapport där Rwandas regering anklagas för att ge militärt och politiskt stöd till rebellgruppen M23 i grannlandet Kongo, begärde den kongolesiska ledningen riktade sanktioner mot Rwanda, något som kan bli svårt att få rådet att enas om när nu landet finns bland dess medlemmar.

Senast Rwanda var medlem var under folkmordet 1994 då nästan en miljon människor miste livet.

Både Rwanda och Australien var ensamma kandidater i sina respektive landgrupper.

Om de andra tre platserna var konkurrensen hårdare. Sydkorea, Bhutan och Kambodja sökte alla representera Asien. Det var Sydkorea som i den andra omröstningen lyckades komma upp i den två tredjedelars majoritet som krävs för att bli invalt. Australien och Luxemburg knep de två platserna i gruppen för Västeuropeiska och övriga stater; Finland valdes bort.

Med de nya medlemmarna ändras maktbalansen. Särskilt de så kallade Bric-länderna förlorar inflytande när Indien och Sydafrika lämnar rådet.