Nu drar högdjuren till New York

Från och med i dag är president Sauli Niinistö och andra politiska höjdare på plats i New York för att lobba för en plats i säkerhetsrådet för Finland. Tio år efter startskottet för kampanjen är slutresultatet fortfarande ovisst.

Artikeln publicerad i HBL 2012-09-22

I konkurrentlandet Australien är medier och politiker säkra på saken: Finland får en plats i FN:s säkerhetsråd för perioden 2013–14. Men här hemma är tongångarna mycket mer försiktiga.

– Vi är försiktigt optimistiska. Kampanjen har pågått sedan 2002 och aktivt i tre år. Det finns en viss grund för optimism, men beslutet är inte i våra händer, säger utrikesrådet Kari Kahiluoto på Utrikesministeriet. Han är biträdande chef för Finlands kampanj.

Förutom Australien och Finland är det Luxemburg som kämpar om de två platser som icke-permanent medlem som står öppna i gruppen Västeuropa och andra. För att bli invald behövs 129 röster av de 193 länder som får rösta, och kampen är hård.

Lilleputlandet Luxemburg är det enda av de länder som var med och grundade FN som inte har suttit i säkerhetsrådet, medan Australien har en fördel genom att vara ett icke-europeiskt land. Det finns många stater som är ilskna på det som ses som Europas dominans i säkerhetsrådet, eftersom Storbritannien, Frankrike och Ryssland är permanenta medlemmar.

På högsta nivå
Finland har ett gott rykte som ett engagerat FN-land, och i kampanjen har man kört hårt på att vi inte har egna politiska intressen att driva i säkerhetsrådet. Som främsta teman har man lyft upp fredsmäklande och resolutionen om kvinnor, fred och säkerhet.

Det är det tyngsta gardet som nu lobbar för Finlands sak i New York och ända fram till omröstningen den 18 oktober. FN:s generalförsamling möts i New York, och kommande vecka är många statsöverhuvuden på plats.

– Finland har en större delegation med större tyngd än vanligt. President Sauli Niinistö är med för första gången, och dessutom deltar utrikesminister Erkki Tuomioja, riksdagens talman Eero Heinäluoma och justitieminister Anna-Maja Henriksson, berättar Kari Kahiluoto.

Också Finlands tidigare presidenter deltar: Tarja Halonen är med kommande vecka och Martti Ahtisaari veckan därefter. Då är också utvecklingsminister Heidi Hautala med.

– Finland ordnar inga stora evenemang eller jippon, tyngdpunkten ligger på bilaterala diskussioner, säger Kahiluoto.

Finland ordnar också möten med klart nordisk prägel, som då de nordiska utrikesministrarna träffar sina karibiska och centralamerikanska kolleger.

Både Australien och Luxemburg ordnar stora mottagningar under veckan och den luxemburgska fursten, som sällan deltar aktivt i politiken, kommer att vara på plats.

Splittrat Australien
Också Australiens premiärminister Julia Gillard kommer att vara på plats kommande vecka, men hon kan inte räkna med ett lika stort stöd från hemlandet som de finländska politikerna kan. Medan kampanjen för en plats i säkerhetsrådet har varit något av ett nationellt projekt bland politikerna i Finland har frågan delat Australien.

Där kom kampanjen i gång mycket senare, först 2008, och det var från första början dåvarande premiärministern Kevin Rudds käpphäst. Oppositionen har varit kritisk till kampanjen som kostat mycket mer än Finlands: 15–20 miljoner euro mot 2 miljoner.

Både i Australien och Finland, och sannolikt även i Luxemburg, står diplomater redo att rycka in genast då rösterna fallit den 18 oktober.

– Vi började redan i slutet av fjolåret förbereda det hela: institutionellt, personal, teknik och hur beslutsfattandet ska skötas om Finland väljs in, säger Kari Kahiluoto.

• FN:s säkerhetsråd består av 15 medlemsländer. Fem är permanenta (USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike) och de tio övriga väljs för tvåårsperioder.

• Finland har suttit två gånger i säkerhetsrådet: 1969–70 och 1989–90.

• Den 18 oktober röstar FN:s generalförsamling om de nya medlemmarna. Det krävs 129 röster av 193 för att bli invald.

• Finlands grupp (Västeuropa och övriga) har två platser och tre kandidater: Finland, Luxemburg och Australien.

• Klart är att Argentina får Latinamerikas plats och Rwanda Afrikas. Tre länder kämpar om Asiens ena plats: Bhutan, Kambodja och Sydkorea.