Banken Federal Reserve var målet för sprängningsplanen. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Spencer Platt

Misstänkt terrorist greps på Manhattan

En bangladeshisk medborgare har gripits i USA, misstänkt för att ha planerat ett stort bombdåd mot centralbanken Federal Reserve, "Fed", i New York. Mannen utgjorde dock aldrig någon fara för allmänheten, då bomben var en attrapp.

Den 21-årige Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis greps i går på Manhattan sedan han försökt detonera vad han trodde var en riktig, 453 kilo tung, bomb vid USA:s centralbank Federal Reserves byggnad.

Nafis utgjorde aldrig någon fara för allmänheten. Bomben var i själva verket bara en attrapp som Nafis fått av personer han trodde var hans allierade, men som i själva verket arbetade för FBI.

Nafis kom till USA i januari i år i syfte att utföra en terrorattack på amerikanskt territorium, enligt den federala åklagarmyndigheten i Brooklyn. Han ska ha försökt rekrytera andra individer för att forma en terrorcell i USA, men en av dem han försökte rekrytera var FBI:s källa.

Nafis står nu anklagad för försök till användning av massförstörelsevapen samt försök att bistå al-Qaida. Enligt utredningen övervägde Nafis flera olika mål för sin attack i staden, däribland New York-börsen. FBI-medarbetarna hjälpte honom planera dådet, och åkte tillsammans med honom och bomben i en skåpbil till Feds byggnad, där Nafis greps.