Carl XVI Gustaf, som här tar emot en leksakssaab, väljer att inte överräcka priset till Årets Miljöhjälte Sigtryggsson, som haft en framträdande roll under protesterna mot Nordkalks avverkningar. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Björn Larsson Rosvall

Inget kungligt pris till Nordkalk-demonstrant

Årets Miiljöhjälte i Sverige fick inget pris av kungen i år. Enligt svenska medier kan det bero på att pristagaren, Alva Snis Sigtryggsson, har tagit ställning i en kontroversiell fråga, Nordalks avverkningar på Gotland.

På torsdagen var det tänkt att kung Carl XVI Gustaf skulle dela ut pris till Årets Miljöhjälte, 19-åriga Alva Snis Sigtryggsson. Men så blev det inte. Kungen, som delat ut WWF-priset både 2010 och 2011, tackade den här gången nej.

Svenska medier spekulerar i att det beror på att det är en kontroversiell sak som lva Snis Sigtryggsson får priset för. Hon har deltagit i demonstrationer mot Nordkalks avverkningar i Ojnareskogen på Gotland. Demonstranterna har tagit till civil olydnad och det kan ha fått kungen att tänka om, enligt svenska medier.

- Det är kungens beslut, säger Bertil Ternert, informationschef vid hovet, till nyhetssajten Helagotland.se.

Ternert säger att kungen har för vana att sätta sig in i frågor kring prisutdelningar. Men det finns ingen lag som förbjuder honom att ta ställning i politiska frågor.

- Kungen får ta ställning, men han avstår ofta när det gäller större kontroversiella frågor. Som statschef måste han avväga väldigt noga i vilka sammanhang han kan gå in och ta ställning, säger Ternert.

Miljöfolket kritiserar  kungen för att på det här sättet ändå ta ställning.

– Det är väldigt sorgligt att en sådan här fråga ska behöva vara kontroversiell. Det blir en konstig markering när kungen tar det här beslutet, säger pristagaren själv.

På Nordkalk är man kritisk till att just en demonstrant från Ojnareskogen får priset.

- Man ska inte ge pris till någon som kastar sig framför en maskin. De gör något som är olagligt och det skickar fel signaler till de som är yngre och ser upp till de här demonstranterna, säger Jörgen Pettersson, huvudskyddsombud på Nordkalk, till Helagotland.se.

I stället för kungen var det nu WWF:s generalsekreterare, Håkan Wirtén, som delade ut priset på Ulriksdals slott. Kungen satt i publiken. Han och pristagaren Alva Snis Sigtryggsson samtalade ändå kort med varandra.

- Det blev en kort konversation om Gotland. Kungen frågade hur det stod till och jag förklarade vad konflikten handlade om och vad det är vi vill skydda. Så det var bra att få framföra det, säger hon till svenska nyhetsbyrån TT.

- Han visade sig intresserad av vad jag hade att säga, det var ju artigt, så det var ingen större konflikt där.

Men hon fick ingen förklaring till varför kungen inte delade ut priset.

- Nej, han konstaterade att det var synd att det hade blivit så mycket uppmärksamhet kring det här.

Nordkalks planerade klakbrott på norra Gotland är en kontroversiell fråga på ön. Demonstranter har motsatt sig avverkningar av skog i området. På onsdagen satte Högsta domstolen stopp för ytterligare avverkningar i Ojnareskogen. Dom i målet vän tas nästa  år.