LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

IS: Bäckman har egen vårdnadstvist med rysk mamma

Den omstridde docenten Johan Bäckman som har försvarat ryska mammor i rysk-finländska barntvister har själv varit inblandad i en vårdnadstvist med en mamma med rysk bakgrund, rapporterade Ilta-Sanomat på torsdagen.

Bäckman säger att kvinnan inte är rysk och inte heller har en rysk bakgrund.
–Jag har varit inblandad i en lång vårdnadstvist, men mamman är inte rysk och har inte heller rysk bakgrund. Hon har finsk bakgrund och är finsk medborgare. Även hennes föräldrar är finländare, säger Bäckman till FNB.

Enligt tidningens utredningar sällskapade Bäckman i början av 2000-talet med en kvinna som 1990 hade flyttat till Finland från Sovjetunionen. Paret separerade innan deras gemensamma barn föddes. Bäckman har på rättslig väg krävt bland annat att barnet ska flytta till honom, men kvinnan har vägrat gå med på det.

Av tingsrättens papper framgår att kvinnan motiverade sin vägran med att deras samarbete inte kunde fungera på grund av Bäckmans negativa inställning till kvinnans nationalitet. Kvinnans och barnets hemspråk var ryska.

Den sju år långa rättstvisten slutade i fjol med att kvinnan ensam blev barnets vårdnadshavare. Bäckman har dock rätt att träffa barnet.
Enligt Ilta-Sanomat krävde Bäckman också under processen att kvinnan skulle dömas för grov ärekränkning. Orsaken var att kvinnan hade påstått att Bäckman kommit med nedlåtande uttalanden på grund av hennes ryska bakgrund.

–Jag har inte kommit med nedlåtande uttalanden. Hon har befunnits skyldig till ärekränkning och skulle betala mig 1500 euro i ersättning. Men brottet hade preskriberats och hon dömdes inte till straffet, sade Bäckman till FNB.