Åklagare: Inget jäv i Mangsrättegång

Åklagarduon i rättegången mot serieskytten Peter Mangs delar inte försvararnas uppfattning att en av nämndemännen, som också suttit i polisnämnden, varit jävig. Men Malmö tingsrätt får sista ordet.

Att polisnämnden i Malmö saknar beslutsbefogenheter väger tungt i åklagarnas yttrande i jävsfrågan. De betonar att nämnden aldrig får detaljinformation om pågående polisutredningar och att inga poliser med insyn i Mangsutredningen deltagit i de möten som försvaret hänvisar till i sin jävsinvändning.

–Det som redovisas för nämnden är hur polisens arbete bedrivs, hur det är organiserat, vad som prioriteras och eventuella förändringar av ärendestrukturen, skriver chefsåklagare Solveig Wollstad och kammaråklagare Håkan Larsson till Malmö tingsrätt.

–Det saknas således rimlig grund för påståendet att han skulle vara jävig.

Mangs försvarsadvokater menar att opartiskheten kan ifrågasättas, eftersom polisnämnden uttryckt uppskattning över polisens arbete med serieskytten på ett möte. Detta uppfattas av advokaterna som en central fråga i rättegången, alltså huruvida det funnits någon serieskytt eller om dåden som Mangs dömts för utförts av olika gärningsmän. Men åklagarna menar att begreppet serieskytt saknar betydelse för att opartiskt bedöma åtalet.