Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Tervalas fall bereddes en längre tid

I över ett år har man på Kommunikationsministeriet samlat material för att få Trafikverkets generaldirektör Juhani Tervala på fall. När inget lagstridigt dök upp valde man att åberopa bristande förtroende.

– Man sökte med ljus och lykta, men hittade ingenting tillräckligt komprometterande.
– Projektet påbörjades redan innan minister Merja Kyllönen (VF) tillträdde. Här sker ingenting utan kanslichef Harri Pursiainens medverkan. Han har en benägenhet att göra sig av med starka personligheter, säger en person med god insyn i myglet på ministeriet.

Det vilar en atmosfär av rädsla över Kommunikationsministeriet. Det tillstår flera personer med insikt i ministeriets hierarki. Ingen vill uppträda med eget namn, men det är inte svårt att hitta väl insatta tjänstemän som gärna sjunger ut.
För bara ett drygt år sedan sparkades Finavias vd Samuli Haapasalo lika överraskande som Trafikverkets generaldirektör Juhani Tervala i förrgår. Båda är underställda Kommunikationsministeriet och i bägge fallen har motiveringarna varit dunkla.

– Juhani Tervala var på fallrepet redan när Haapasalo fick gå, men man kunde inte göra sig av med två så höga tjänstemän samtidigt. Därför måste man vänta lite, säger en person som varit i nära kontakt med båda.

– Juhani Tervala är känd för att vara en besvärlig person och det är klart att han har överträtt sina befogenheter. Om han dessutom betett sig lika illa mot ministern som mot sina underlydande så förstår jag att det inte kunde fortsätta, säger en annan.

Läs mer i dagens tidning!