Arkivfoto: Niklas Tallqvist

Slutspurtat för Finlands FN-kampanj

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) har anlänt till New York sent på tisdagskvällen. Han hann ännu vara värd för en mottagning där Finland lobbade för sitt medlemskap.

–Jag kanske är lite nervös men samtidigt börjar jag känna av en viss kampanjtrötthet, sade Tuomioja och syftade på den långa processen, och kanske också på den långa flygresan.

–Det här är den sista egentliga festmottagningen, men det blir ännu en hel del möten på tu man hand, sade Tuomioja om den sista dagens ansträngningar.

Det sista evenemanget som Finland arrangerade lyckades åtminstone såtillvida att det var välbesökt.
–Jag spänner mig egentligen inte, för jag vet att vad som helst kan hända på slutrakan, sade i sin tur Jukka Pietikäinen, färsk generalkonsul vid konsulatet i New York.

Ofta brukar många löften svikas när det väl är dags att rösta.
–Efteråt kan man inte anklaga någon i och med att omröstningen är hemlig.

Komplicerad omröstning

Ytterligare en intressant dimension i omröstningen är att röstningsförfarandet är komplicerat. Varje medlemsland har två röster och ska ge dem till två olika länder. Ibland kan det löna sig att taktikrösta och inte utnyttja sin andra röst om man vill fälla en av kandidaterna. Det finns 193 medlemsländer och en plats i säkerhetsrådet förutsätter minst 129 röster.

Finland konkurrerar om en plats som icke-permanent medlem i rådet i gruppen för Västeuropeiska och övriga stater (WEOG). Konkurrenterna är Australien och Luxemburg. I den här gruppen bli två platser lediga vartannat år.

Säkerhetsrådet består av fem permanenta och tio icke-permanenta medlemsländer. De icke-permanenta ländernas mandatperiod är två år. Finland meddelade om sitt intresse för uppdraget redan 2002. Kampanjen för valet har alltså pågått i tio år, och de fyra senaste åren har kampanjen varit som intensivast.

En plats i säkerhetsrådet skulle också öka aktiviteten i Finlands FN-representation.
–Olika slags besök skulle öka klart och även mediernas intresse för Finland skulle bli större, tror Pietikäinen