HBL/Cata Portin

Snushärva får EU-kommissionär att avgå

John Dalli, EU-kommissionär med ansvar för hälso- och konsumentfrågor, avgår till följd av bedrägerianklagelser, meddelar EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

EU:s antibedrägerikontor Olaf inledde i maj en utredning på begäran av Swedish Match, ett svenskt företag som tillverkar snus och andra tobaksprodukter.

Utredningen kom fram till att en maltesisk företagare hade närmat sig Swedish Match med hjälp av sin relation till Dalli, också maltes, och försökt vinna "finansiella fördelar" i utbyte mot inflytande över ett framtida lagförslag om snus, skriver kommissionen i pressmeddelandet.

Någon transaktion mellan Swedish Match och företagaren ska dock inte ha gjorts. Bakgrund

EU och snuset 
  • Ett nytt tobaksdirektiv väntas träda i kraft under 2014.
  •  Inom EU arbetas som bäst fram ett förslag som skulle förbjuda försäljning av icke-rökbara tobaksprodukter utanför det land där det säljs av tradition.
  •  Sverige har lobbat för att låta exporten av snus fortsätta, bland annat med argumentet att snus är mindre skadligt än rökning. 

Olaf-utredningen kunde inte påvisa att Dalli var direkt inblandad men ansåg att han kände till händelseförloppet.

Olaf-utredningen visade, enligt EU-kommissionen, att kommissionens beslutsprocess inte har påverkats av de händelser som var under utredning.