Hbl-Arkiv

Matbutiker inför varularm också på billigare produkter

Stölder och snatterier orsakar dagligvaruhandeln miljonförluster. Matbutikerna tar nu till hårdare metoder för att komma åt problemet. – Vår billigaste produkt som har försetts med larm kostar bara 50 cent, säger den köpman Hbl har talat med.

Högre livsmedelspriser och sämre tider har fått matbutikerna att förse varor med larm.
Enligt informatör Minttu Tirkkonen vid Ruokakesko är det framför allt dyrare köttprodukter som fått larm. Företeelsen är ändå inte helt ny då man redan provade larm på vissa köttprodukter vid finanskrisens utbrott.

– Varje köpman får själv välja förfarandet i sin egen butik, därför har vi inga exakta siffror på hur mycket varularmen har ökat, säger Tirkkonen.
Jani Varjonen som leder K-market Masaby är en av de köpmän som har valt att införa varularm.
– Vissa butiker har redan länge märkt dyra varor som kött eller rakhyvlar, men vi gör ingen skillnad på dyra eller billiga varor.

Enligt Varjonen valde man att införa larm för att minska svinnet. Dagligvaruhandeln har i dag ett svinn på 1–2 procent av omsättningen. Eftersom största delen härstammar från mat som far illa finns inga siffror på hur stor del som orsakas av ohederliga kunder.
Förbundet för Finsk Handel beräknar ändå att handeln förlorar omkring 400 miljoner euro till följd av stölder och snatterier.
Varjonen menar att man inte med säkerhet kan säga i vilken utsträckning larmsystemet har påverkat snattandet.
– Jag tror att den avskräckande effekten är stor. Vår billigaste produkt som haft larm kostar 50 cent så tjuvarna kan inte vara selektiva.
Larmen i Varjonens butik sköts helt av ett utomstående företag som är specialiserat på butiksstölder. Vilka varor som förses med larm varierar varje vecka.

Fortfarande dyrt
Medan Kesko infört varularm har den största konkurrenten och marknadsledaren SOK ännu inga planer på att införa larm i sina matbutiker.
Enligt chefen för dagligvaruhandeln Jukka Ojapelto är det än så länge helt enkelt ekonomiskt olönsamt att förse varor med larm.
– Vissa tobaksprodukter har larm, men förutom det är larmsystemen för dyra. Dessutom går de inte att återanvända, säger Ojapelto.
Han menar också att investeringen med larmportar är för kostsam.
Varjonen är av annan åsikt:
– Investeringen kostar givetvis något, men den avskräckande effekten ger större besparingar.