Foto: Skärmdump från google.fi.

EU kräver skärpning av sökföretaget Google

Företaget har nu fyra månader på sig att ändra sin sekretesspolicy – om inte så riskerar Google böter.

EU:s dataskyddsmyndigheter har gått samman och skickat ett kritiskt brev till Google efter att det blivit klart att företagets nya sekretesspolicy inte följer EU:s riktlinjer. 

Sökmotorjätten kritiseras bland annat för att inte tillräckligt informera användarna om hur personuppgifter kan komma att användas och för att bolaget inte vill uppge hur länge insamlande personuppgifter ska sparas.

"Det här är första gången som alla dataskyddsmyndigheter i Europa går samman på det här sättet", säger den svenska Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund i ett pressmeddelande.

Den nya sekretesspolicyn som togs i bruk i mars kritiseras också för att den buntar ihop användarnas anonyma sökdata för att optimera marknadsföring. 

Enligt företagets globala sekretessrådgivare, Peter Fleischer, är Google säkra på att deras policy följer EU-lagstiftning, men kommer att granska resultatet av utredningen.

Användarskyddet hotat
Det är inte första gången Google råkat i blåsväder på grund av sin sekretesspolicy. I ett fall som handlade om hur Google samlade in material för sitt program Street View fälldes företaget i Frankirke att betala 100 000 euro i böter, medan Google i Nederländerna hotades med böter på 1 miljon euro om de inte ändrade sin policy, skriver Reuters.

Googles nya sekretesspolicy samlar ihop 60 olika tidigare policyn till en, och gäller tjänster som Gmail, Youtube och Google+. Användarna har inte en möjlighet att välja att bort de nya reglerna.