Hbl-Arkiv

Docent Bäckman får inte undervisa i Finland

Docent Johan Bäckman förkunnar flitigt sitt negativa budskap om Finland i ryska medier, men här hemma är dörrarna stängda för forskaren som en gång ansågs mycket begåvad.

– Som lärare kan han inte fungera hos oss i det här läget. Bäckman är alldeles för omtvistad, säger Matti Tolvanen, professor i straff- och processrätt vid Östra Finlands universitet.
– Det är synd för hans arbete som forskare var mycket kompetent, men tyvärr har han engagerat sig politiskt på ett sätt som gör att vi inte kan använda honom, säger Tolvanen som för knappt tio år sedan var med om att godkänna Bäckmans docentur vid universitetet.

– Han erbjöd sig att föreläsa för några år sedan, men då måste vi tacka nej i brist på pengar. Nu har han inte hört av sig så vi har inte behövt avvisa honom.
Docent Bäckmans namn återfinns på såväl Helsingfors som Åbo universitets kontaktsidor för personal. Detta även om HU förra veckan tog starkt avstånd från allt samröre med Bäckman.

Avslöjande videoband
I Ryssland är Bäckman desto mer efterfrågad. Ilta-Sanomat publicerade i går innehållet i talrika videosnuttar på internet, som tidningen fångat upp. På dem sprider Bäckman med egna ord hårresande uttalanden om Finland, trots att han förra veckan försäkrade för Yle att det inte är han som sprider falska uppgifter om ryska barn som omhändertas i Finland.
På videoupptagningarna från statlig rysk tv och olika diskussionsprogram kan man, enligt översättningen, höra och se Bäckman bland annat säga att det i Finland finns en officiell rekommendation om att ryska mammor ska fråntas sina barn.

Enligt Bäckman räcker det med att ett barn har ryskt namn för att bli placerat i koncentrationsläger.
Bäckman berättar för rysk publik hur barn förvaras i fängelselika förhållanden eller i privata anstalter och hos familjer som får stora pengar för att ta emot barnen.

"I Finland publiceras varje vecka uppgifter om att polisen efterlyser barn som har rymt från fängelser och letar efter sina föräldrar. Men polisen samlar upp dem och för dem till privata fängelser", uppges Bäckman säga i en tv-intervju.

Han har också berättat om en ung rysk flicka som tvingades bo på koncentrationsläger i Lappland hela sin barndom.
Bäckman påstår i en intervju att han hittat ett dokument som getts ut av Finlands Social- och hälsovårdsministerium där det hävdas att Ryssland och Somalia utövar systematiskt våld mot barn och att dessa barn därför automatiskt blir omhändertagna.

Han säger att de privata finska barnhemmen vägrar ge de omhändertagna barnen ifrån sig eftersom de tjänar upp till 500 euro per dag på att hålla dem kvar.