Centern kräver reformer i miljardklass

Centerns riksdagsgrupp anser att de stora problemen i ekonomin inte kan lösas med ett års budget. Enligt gruppen behövs det strukturella reformer i miljardklassen för att man ska kunna rätta till obalansen i ekonomin på lång sikt.

Den första reformen i miljardklass är den hemkommun-landskapsmodell inom social- och hälsovården som partiet har föreslagit. Det är Centerns svar på den reform regeringen planerar.

Det andra stora projektet är att grunda "Valtion Infra Oy" (Statens infra Ab). Med hjälp av det kunde man enligt Centern inleda många viktiga projekt som direkt budgetfinansiering inte ger möjligheter till.

Centern presenterade sina ekonomiskpolitiska linjer på eftermiddagen. Några detaljer i beskattningen tog partiet inte upp i det här skedet. Det gör man när regeringen kommer med sitt eget kompletterade budgetförslag.

Men Centern vill nog ha ändringar i nästa års budget. Redan nästa år borde man införa en regel som begränsar ränteavdragsrätten på koncernlån bara till Europa. Det här skulle förhindra att vinsterna överförs till skatteparadis.