Familjemördaren på Degerö in på tvångsvård

Degeröpappan som på ett bestialiskt sätt högg ihjäl sin hustru och två små flickor förklarades otillräknelig när rättegången fortsatte på måndagsmorgonen.

Sinnesundersökningens resultat var att 37-åringen är otillräknelig och i behov av vård utan eget medgivande.
Det var i januari i år som pappan med en kraftig dykarkniv högg ihjäl sin sovande familj. Rättsobducenterna räknade att hustrun fick motta 84 knivstick över hela kroppen.
Mannen inledde mordorgien med att hugga kniven i sidan på sin sovande hustru. Hon vaknade och hann ropa "sluta" innan 34-åringen fullföljde dådet.
Efter att dödat hustrun gick han lös på flickorna som var 1 respektive 4 år gamla.
Efter dåden täckte han över dem med deras filtar.

Han försökte till sist bränna upp bostaden genom att tända på en barnkärra som stod i hallen. Enligt egen utsago för att på det sättet ta sitt eget liv. När polisen kom till platsen hade mannen dock flytt rökgaserna till bostadens balkong.

Grannarna har vittnat om flera uppträden när familjefadern varit påverkad och levt om. Polisen hade flera gånger under årens lopp kallats till bostaden på Degerö.
Det visade sig i polisutredningen att mannen har lidit av mentala och drogproblem, men att han inte har tidigare straffregister.

Kunde ha undvikits?
Han hade natten före trippelmordet suttit i polishäkte för fylleri.
Samma dag meddelade hustrun att hon kommer att kräva skilsmässa. Mannen erkände genast dåden och har uppgett svartsjuka och hämnd som motiv. Han hade planerat morden bara ett par timmar innan han utförde dem.

En socialarbetare har i polisutredningen vittnat om att mannen försökte komma in för akut vård för sitt missbruk hela dagen innan han sedan begick dåden.
Socialarbetaren som vittnade om att det var omöjligt att få in mannen på någon vårdplats ansåg i polisförhören att "händelsen kanske kunde ha undvikits om han genast kommit in på institutionsvård."

Enligt polisen har mannen varit utan jobb i många år. På sin Facebooksida har han uppgett bodybuilding bland sina hobbyer.
Åklagaren, som bedömer dåden som synnerligen grova och välplanerade, har krävt livstids fängelse. Rättsbehandlingen sker bakom stängda dörrar.

Domen faller senare.