Niklas Tallqvist

Elevernas resor utanför loven problem i skolor

Många familjer reser bort också utanför skolloven. Barnen halkar efter och lärarna får mer jobb.

Det är många föräldrar som väljer att förlänga höstlovet och andra skollov med en resa, eller ta ett avbrott mitt i terminen.

Rektorer som Hbl har talat med säger att de förstår att det blir billigare, eftersom resor ofta stiger i pris vid lov. Men det finns också många nackdelar.

– Ett sätt att visa för barnen att man prioriterar skolan är att ta semester då skolan har lov, säger Laila Andersson, rektor för Mattlidens skola i Esbo.

Det brukar hon betona på föräldramöten. Hennes skola har 650 elever i årskurs ett till nio. Klassföreståndarna godkänner ledigheter på under fem dagar. Till henne kommer ansökningar på över en vecka, och hittills i höst har hon godkänt ett tjugotal sådana.

– Inför jul- och höstlov är ett par elever i varje klass borta. Allt över en vecka är en lång frånvaro.

Viktigt är enligt henne att föräldrarna inser att skolan går framåt även om barnet är borta. De flesta föräldrar förstår att eleverna ska göra uppgifter för att ta igen frånvaron. En del blir enligt Andersson ändå irriterade över mängden.

– Man vet själv hur mycket som händer om man är borta från jobbet en vecka. Detsamma gäller för barnen, säger rektor Laila Andersson.

För lärarna ger läxor på grund av loven också extra jobb.

Kan backa

I Kvarnbackens skola i Borgå har rektor Anne Smolander bara i höst godkänt ett fyrtiotal ledigheter på över tre dagar. En del av resorna kan göras på nästa års sida.

Men sett till att skolan har 358 elever i årskurs ett till sex innebär det att en betydande andel är borta också under skolåret.

– Det är inte helt oproblematiskt men det beror på barnet. En del har lätt att lära sig och ta till sig kunskaper.

Barn med större svårigheter kan däremot till och backa och ha svårt att komma igen.

Också Smolander brukar uppmana föräldrar att ordna sina ledigheter då barnen har lov.

Liksom andra rektorer godkänner hon ändå alla ansökningar om ledigt.

– I Finland har vi inte skolplikt utan läroplikt. Ansvaret för att eleven inhämtar det som lärts ut i skolan ligger på vårdnadshavaren.

Har en elev varit borta på grund av sjukdom ger skolan däremot vid behov stödundervisning.

Bättre kommer med

Gustav Laxell är rektor för Karis svenska högstadium som har 261 elever. Han har godkänt tjugoåtta resor på över tre dagar.

– Det är överraskande många på så kort tid.

Han ser också positiva aspekter.

– Det är trots allt bättre att föräldrar reser med sina högstadiebarn än att de åker ensamma och lämnar dem hemma vind för våg. Och alltid lär man sig något då man är borta hemifrån.