LEHTIKUVA / Sari Gustafsson

Drottning Silvia: Våga prata om övergrepp mot barn

Drottning Silvia och president Sauli Niinistö deltog i ett seminarium kring välfärd för barn och unga som hålls på Hanaholmen i dag.

I sitt anförande tog drottningen bland annat upp det tidigare existerande tabut att tala om trafficking och sexuella övergrepp riktade mot barn.

– I dag har vi blivit bättre på att tala om det svåra. Vi måste våga se och tala om barn som utsätts för övergrepp och exploatering.

Drottningen tog också upp de nya hotbilder som finns på nätet.

– Att utsättas för övergrepp på nätet kan vara minst lika verkligt och traumatiskt som att utsättas för övergrepp i den fysiska världen. Vi måste anpassa oss efter den verklighet som barnen lever i.

Också president Sauli Niinistö höll ett anförande under seminariet.

– Finland och Sverige har nästan likadana problem – även om de kanske är lite djupare i Finland – och det är därför viktigt att försöka hitta en lösning. Finland och Sverige har den högsta ungdomsarbetslösheten i Norden. Det finns risk för att många unga blir helt utanför arbetslivet och hela samhället.

Niinistö sade sig förstå de ungas frustration över sysselsättningsläget.

– Jag hoppas Nordiska ministerrådet under det svenska ordförandeskapet lyckas främja förebyggandet av ungdomsarbetslösheten, sade han.

De ökande klyftorna mellan barn som mår bra och barn som mår riktigt dåligt var ett tema som lyftes upp av flera barnskyddsexperter under seminariet.

– Barn o unga i vissa stadsdelar mår dramatiskt mycket sämre än deras kompisar i andra stadsdelar – och skillnaderna ökar hela tiden. Den relativa fattigdomen har stor betydelse för hälsan. Det ligger i barns natur att jämföra sig med andra barn i sin omgivning. Och det är verkligen inte bara invandrade barn som har det dåligt ställt, säger den svenska barnläkaren och författaren Lars H. Gustafsson.

Läs mer om seminariet i morgondagens tidning.