AFP PHOTO / www.redbullcontentpool.com / Joerg Mitter

Österrikare slog världsrekord i fallskärmshopp

Österrikaren Felix Baumgartner blev den första människan att spräcka ljudvallen utan fordon.

Den österrikiska äventyraren Felix Baumgartner, blev den blev i går den första människan att spräcka ljudvallen i ett fritt fall. Baumgartner hoppade på söndagskvällen fallskärm från 39 kilometers höjd. Han var en nöjd man efter hoppet.

–Precis som om en börda på 20 ton hade fallit från mina axlar. Jag har förberett mig för det här i sju år, sade han till österrikisk tv-kanal.

Baumgartner började stiga upp mot himlen med en specialtillverkad kapsel halvsjutiden på kvällen i Roswell i USA. Strax efter klockan 21 tog han steget ut i stratosfären. Människor över hela världen kunde höra honom andas och prata under hoppet, via en direktsändning över nätet. 

Färden gick inte utan problem. Först steg ballongen för långsamt och började driva för långt bort. Högre upp i atmosfären vände vinden ändå så att ballongen fördes tillbaka åt det håll som den kommit från.

Baumgartner hade också strax före hoppet problem med värmesystemet på hjälmens visir.

–Jag beslöt mig ändå slutligen för att hoppa. Det var rätt beslut, sade han.

Efter att Baumgartner hoppat ur kapseln tog det ungefär tio minuter innan han landade. Baumgartners fria fall på över 36 kilometer tog 4 minuter 20 sekunder. Han uppnådde en maxhastighet på 1 342 kilometer i timmen. 

Hans tidigare försök ställdes in på grund av dåligt väder.