Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Ministern rättade ryska missförstånd

Nej, finska myndigheter skiljer inte ryska spädbarn från deras mödrar och slänger dem inte heller i fängelse. Den typen av svar gav omsorgsministern på ryska journalisters frågor på fredagen.

Omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson (SDP) bedömer att hon lyckades rätta till en hel del missförstånd kring hur finska myndigheter behandlar ryska barn. Hon gav intervjuer för ryska massmedier i Helsingfors i går. Men mer måste göras, anser hon.


– Det är viktigt att vi förmedlar korrekt information till ryska myndigheter och vanligt folk. Vi har lagt ut information för ryssar som är bosatta i Finland på Social- och hälsovårdsministeriets webbplats. Där får också ryska myndigheter veta hur vår barnskyddslagstiftning fungerar, säger hon.


Guzenina-Richardsons avsikt är att ge faktaunderlag för den ensidiga allmänna debatten i Ryssland. Därför träffade hon ryska journalister från Itar-Tass och Komsomolskaja Pravda på fredagen. Bland annat hörde hon av journalisterna om en familj som överväger att inhibera semesterresan till Finland av rädsla för att socialen ska tvångsomhänderta deras barn på Senatstorget.


– Men jag fick uppfattningen att de flesta vanliga ryssar förstår vad som är överdrifter. De tar disinformationen med en nypa salt.

 

Även de ryska journalisternas Finlandsbild ändrades efter ministerträffen. Aleksandr Gorelik på Komsomolskaja Pravda säger att hans bild av det finska barnskyddsarbetet breddades. Nu fick han höra att finska myndigheter  inte diskriminerar den ryska minoriteten. Den informationen ska han sprida vidare i Ryssland.

 

– Nu har jag fler källor att tillgå. Ryssarna är smarta nog att förstå hur allt hänger ihop, säger han.