Foto: Lehtikuva/AFP/Heiko Junge. Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland under presskonferensen.

Hbl i Oslo: Årets fredspris går till EU

Årets fredspris går till EU. Det överraskande beskedet kom från Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland klockan 11 norsk tid idag.

OSLO

– Den Europeiska Unionen har i mer än sex decennier bidragit till att främja fred och försoning, demokrati och människorättigheter i Europa, sade Jagland.

Beskedet kom överraskande eftersom EU har funnits med i spekulationerna i många år, men det har inte gått att få en enighet i Nobelkommittén. Den utnämns av det norska Stortinget och består ofta av tidigare politiker. I Norge, som två gånger genom folkomröstningar sagt nej till att bli medlem av EU, har motståndarna blockerat ett sådant beslut i kommittén tidigare.

– Men det måste gå att se skillnad på EU:s fredsbevarande roll och frågan om Norge bör bli medlem i EU eller inte, säger Thorbjørn Jagland till Hufvudstadsbladet.

Vem som ska ta emot priset i EU överlåter kommittén till Unionen att bestämma. Att den kommer just i år motiveras med att Kroatien kommer att bli medlem nästa år, samtidigt som förhandlingar med

Montenegro om medlemsskap har inletts och Serbien har fått status som kandidat. Därmed har EU:s fredsbevarande roll även spridit sig till Balkan.

Men det handlar också om att EU är inne i en period med stora ekonomiska svårigheter och social oro.

– Kommittén vill fokusera på den stabiliserande roll som EU har och varna för vad som kan ske om unionen desintegrerar.