Redo för galamiddag. Kung Harald, president Sauli Niinistö, fru Jenni Haukio, drottning Sonja, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Mari. LEHTIKUVA / Sari Gustafsson

Finland och Norge diskuterade Arktis

President Sauli Niinistö hoppas att statsbesöket ska blåsa nytt liv i de ekonomiska förbindelserna mellan Finland och Norge. Finland är speciellt intresserad av samarbete inom det arktiska området.

– Gruvindustrin växer fort i norra Finland och det behövs mera infrastruktur där. I de nordiska länderna har ländernas södra delar i regel klarat sig bättre än de norra, men kanske förändras det i framtiden, sade president Niinistö på en presskonferens i Norge på onsdagen.

Enligt presidenten har finländska företag visat stort intresse för samarbete inom det arktiska området. Norges statsminister Jens Stoltenberg hälsar dem välkomna. Konkurrensen är fri.

På statsbesöket deltog företagsrepresentanter från bland annat Cargotec och YIT.

–Vi kan erbjuda know how eller cold how, som man brukar säga i dessa sammanhang, skämtade Niinistö.

Presidenten ska utveckla sina tankegångar på Norges utrikespolitiska institut på torsdag.

Under sitt en timme långa möte diskuterade Niinistö och Stoltenberg bland annat om säkerhet och miljö.


Finklädda fruar

Enligt norsk sed möttes presidenten och fru Jenni Haukio på flygplatsen i Oslo av kronprinsen Haakon och gemål på onsdagsförmiddagen.

Därefter följde en välkomstceremoni framför det kungliga slottet. Efter spelandet av båda ländernas nationalsånger inspekterade kung Harald och president Niinistö hederskompaniet.

Presidentens fru Jenni Haukio var klädd i en vinröd etuiklänning av siden och en kort svart höstjacka. I håret bar hon en svart dekoration.

Den några år äldre kronprinsessan Mette-Marit var klädd i en mörk knälång kappa. Helheten kompletterades av en svart pillerburk på huvudet, höga klackar och en brun handväska.

Längs gatorna på vägen till slottet stod folk som ville se en skymt av statsbesöket.

Presidentparet växlade ett par ord med några norsk-finländare innan de åt lunch med kungaparet. På eftermiddagen lade man kransar vid nationalmonumentet under högtidliga former.

Niinistö och Haukio bor i kungliga slottet under besöket.

Den första besöksdagen avslutades med galamiddag på slottet.