Foto: Lehtikuva/Timo Aalto. Översvämningen ledde i dag till att en väg i Kauhajoki stängdes av.

Översvämning hotar idrottshuset i Siikainen

Just nu är översvämningsläget besvärligast i centrum av Siikainen i Satakunta, där vattnet hotar idrottshuset.

Räddningsverket pumpar hela tiden bort vatten för att det inte ska komma in på golvet.

Vattnet började strömma in i centrum under natten och vatten har runnit in i en skofabrik samt minst två villor, säger kommunens tekniske chef Anne Järvenranta.

Men hon tror att det värsta är över och att nya skador inte torde uppstå.

I Karvia och Kankaanpää har vattnet börjar sjunka, uppger Egentliga Finlands närings-, trafik- och miljöcentral. Också i Södra Österbotten har vattennivåerna fortsatt att sjunka i dag.

Vid Finlands miljöcentral tror man att översvämningarna i Satakunta når sin kulmen om två till fem dagar. Till exempel i Isojärvi och Poosjärvi kan vattnet stiga med ytterligare tjugo centimeter.

– I Poosjärvi nås översvämningsgränsen i dag, och efter det riskerar några byggnader att bli blöta, säger ledande hydrologen Bertel Vehviläinen.

I Kauhajoki i Södra Österbotten fortsätter vattnet att sjunka. Som mest har vattennivån sjunkit med mer än en meter. Också i de områden där invånarna evakuerats har vattnet sjunkit med nästan en halv meter, uppger stadens tekniska direktör. Ungefär fem vägar ligger ändå fortfarande under vatten.

– Det har gått framåt med stormsteg hela tiden, men jag vågar fortfarande inte lova att någon av de evakuerade kan återvända hem redan i dag, säger tekniska direktören Harri Virtanen.