Foto: Jessica Lindgren. Stig-Göran Bergsten från Lappfjärd berättar att vattnet forsade in genom bastuventilerna och steg till en meter över golvet.

Vattennivån sjunker i Österbotten, stiger i Satakunta

Vattennivån i Kyro älv i Södra Österbotten har börjat sjunka. Man pumpar inte längre lika mycket vatten upp på fördämningsområdet.

Vattennivån i Kyro älv i Södra Österbotten har börjat sjunka. Man pumpar inte längre lika mycket vatten upp på fördämningsområdet.

Trots att vattnet nu börjat dra sig tillbaka är ett tiotal hus fortfarande omringade av vatten i Södra Österbotten och Österbotten. Bland annat i Laihela, Kristinestad, Kauhajoki och Närpes är flera hus ännu i omringade av vatten.

Vattnet drar sig tillbaka oerhört långsamt, säger Saari. Flera småvägar har inte ännu kunnat öppnas för trafik.

I Karvianjoki i Satakunta är läget fortfarande svårt och vattennivån väntas ännu stiga under de närmaste dagarna. Speciellt sommarstugor kring Poosjärvi riskerar att översvämmas, uppger Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland.

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) säger att staten måste förbereda sig på anslag i tilläggsbudgeten för översvämningsskador. Han säger att behovet kommer att utredas senare när skadornas omfattning har klarlagts.

–Om skadorna är väldigt stora går det i värsta fall att ta till tilläggsbudgeten, sade Haglund vid brandstationen i Kauhajoki.

Haglund besökte i dag Kauhajoki och Kristinestad för att träffa invånare och lokala myndigheter. Enligt Haglund är läget i Kristinestad värre än i Kauhajoki där vattennivån sjunkit.

–I Lappfjärd finns det många människor som har en båt vid dörren. De har lyckligtvis hanterat situationen med lugn.

Han anser att samarbetet mellan myndigheterna fungerat. Han säger att kommunerna, brandkåren, armén och frivilliga har klarat av att arbeta tillsammans.