Foto: Skärmdump från Per Looks.

Partiernas fulingar ute på nätet

Debatten går nu het om Per Looks, ett urval sannfinländska politiker som fått sina bilder utlagda på nätet. Gemensamt är att de har ett "speciellt" utseende.

Bloggen Hel Looks har sedan gammalt presenterat finländskt gatumode. Under veckoslutet fick sidan sällskap av Per Looks med ett urval sannfinländska kandidater. De som fått sina ansikten på sidan står rätt långt från modebranschens skönhetsideal.

Vänsterförbundets kandidat i Helsingfors, professor J.P. Roos, kommenterade i söndags sannfinländarnas yttre i Uusi Suomi och skrev att de ser "förfärliga" ut och att han "verkligen inte skulle vilja vara vän på Facebook med en enda av dem".

– Det var dumt av mig att kommentera andra kandidaters utseende. Jag ångrar mig och har dragit tillbaka mina kommentarer från sidan, säger Roos när Hbl ringer upp.

Medan diskussionen gick het passade andra på att bredda utbudet på Facebook med Kok Looks som innehåller porträtt av samlingspartister, Vih Looks med gröna kandidater och Pir Looks med Piratpartiets kandidater.

Många sannfinländare är sårade över Per Looks, som till exempel partiarbetaren Matti Putkonen.

– Det är verkligen fegt att den som inte klarar av att argumentera om sakfrågor i stället lägger ut bilder på våra kandidater för att försöka visa att de är dumma och fula, säger Putkonen.

Matti Niiranen som är en av dem som finns med på Per Looks tar inte alls illa upp.

– Säger man inte att all publicitet är god publicitet? Om någon helsingforsare inte gillar mitt utseende så kan jag ingenting åt det, säger Niiranen till Iltalehti.