Foto: Lehtikuva

Työeläke: Skyddspengar till maffia från Olkiluoto

Enligt tidningen Työeläke tvingade bulgariska maffian byggarbetare att arbeta under usla förhållanden i Finland. Bulgarerna betalade 50 euro i veckan till maffian.

Utländska arbetare arbetar under usla anställningsförhållanden på Olkiluoto treans bygge. Tidningen Työeläke skrev på torsdagen att den bulgariska maffian har tvingat bulgarer att arbeta för Olkiluoto, och att arbetarna tvingats betala skyddspengar till maffian. Den bulgariska maffian äger en firma som hyr ut arbetskraft, bland annat till Olkiluoto.

Enligt Työeläke är anställningsförhållandena på Olkiluotos byggplats dåliga. De utländska arbetarna får till exempel inte övertidsersättning.

Arbetarna kommer till Finland eftersom det inte finns jobb i hemlandet. De får ofta bara hälften så mycket lön som finländska arbetare, vilket trots allt är mer än vad de skulle tjäna i hemlandet. I till exempel Moldavien tjänar en byggarbetare omkring 200 euro i månaden.

De bulgariska arbetarna vill inte reda ut missförhållandena eftersom deras familjer har hotats i hemlandet.

Enligt Työeläke är arbetarna sällan försäkrade i Finland.

Arbetsminister Lauri Ihalainen är förundrad över missförhållandena på Olkiluotobygget. Till Yle säger han att problemen har fortsatt i många år, trots att Olkiluoto lovat att åtgärda problemen. 

Ihalainen medger att också myndigheterna bär ett ansvar, och att övervakningen inte alltid är tillräcklig.

Omkring tusen arbetare berörs av missförhållandena.