Stor Teliakund villkorar upphandling

Nu kan det även ekonomiskt börja brännas lite under fötterna på Telia Sonera. I en ny upphandling sätter storkunden Stockholms kommun villkor för sina anbudsgivare om demokrati och kamp mot korruption.

–Vi förutsätter att man respekterar grundläggande mänskliga och demokratiska fri- och rättigheter. Där finns också antikorruption med, säger Madeleine Sjöstedt Stockholms fastighets- och kulturborgarråd (FP).

TT: Det gör ni för att sätta press på Telia Sonera?

–Ja, detta är ett sätt att sätta press på alla som vill ha med Stockholms stad att göra.

Nuvarande avtal med Telia Sonera går ut i juli 2014. Upphandlingen för ett nytt avtal, för bland annat 33000 abonnemang, började på fredagen. Alla fyra allianspartier som styr kommunen står bakom villkoren i upphandlingen.

Biträdande socialborgarråd Ewa Samuelsson (KD) påpekar att det är en miljardupphandling. Hon skriver att villkoren skrivits in "som en följd av skriverierna" om Telia Soneras agerande i bland annat Uzbekistan.

Samtidigt står det klart att Riksrevisionen som oberoende granskare inte synar affärerna i Uzbekistan. Det skulle inte stämma med myndighetens mandat eftersom staten inte äger mer än 37 procent av Telia Sonera, uppger svenska Riksrevisionen.

Finska staten äger 13,7 procent av bolaget.

Telia Sonera köpte 2007 en 3 G-licens för sin verksamhet i Uzbekistan av Gibraltarregistrerade bolaget Takilant. Bolaget företräds av en ung kvinna, Gayane Avakyan, med band till Uzbekistans diktator Islam Karimovs dotter.

Totalt har Takilant fått omkring 1,7 miljarder kronor av Telia Sonera. Takilant äger fortfarande 6 procent av den uzbekiska operatören, Ucell.