Väntat beslut: ECB rör inte styrräntan

Den europeiska centralbanken (ECB) lämnade räntorna oförändrade vid rådsmötet i dag. Det innebär att den viktigaste styrräntan ligger kvar på 0,75 procent.

Beslutet var i linje med analytikernas förväntningar. ECB sänkte styrräntan till sin nuvarande nivå i juli. Räntan påverkar euribor-räntorna som allmänt används för bolån.

Beslutet att inte röra räntorna innebär också att bland andra depositionsräntan ligger kvar på noll. Det betyder att affärsbankerna inte får någon ränta alls då de deponerar pengar i centralbanken över natten.
ECB:s räntemöte ordnas den första torsdagen varje månad och denna gång hölls mötet exceptionellt i slottet Brdo i närheten av Sloveniens huvudstad Ljubljana.

Normalt sammanträder ECB:s råd i Frankfurt. Slovenien har allvarliga problem med sina banker, vilket i värsta fall kan leda till att landet kan tvingas be om stöd av euroländerna. Räntan på landets tioåriga obligationer har stigit över 6 procent på sekundärmarknaden, det vill säga högre än till exempel Spaniens motsvarande räntor.