Stort mörkertal vid våld bland sällskapande unga

Ungdomar i parförhållanden kan missförstå partnerns våld och tolka det som häftiga kärleksbetygelser. Det anser experter inom socialbranschen.

En ny kampanj har inletts för att förebygga våld bland sällskapande ungdomar. Kampanjen Iske oikein (ordlek, fritt översatt "slå rätt" / "ragga rätt") ska hjälpa ungdomar att känna igen våld i parförhållanden och hjälpa dem att tala om det med vuxna.

Förbundet för mödra- och skyddshem uppger att det inte är så konstigt att ungdomar inte alltid kan identifiera våldet då inte ens vuxna gör det.

–Våra kunder blir ofta förvånade när de fyller i vår kartläggningsblankett: oj, är detta också våld? Det berättar Emmi Juutilainen, som utvecklat tjänsten Nettiturvakoti, skyddshemmet på nätet.

Polisen får väldigt sällan nys om våld bland sällskapande ungdomar, berättar kommissarie Jarmo Heinonen vid Helsingforspolisen.
–Det är dold kriminalitet om något, speciellt eftersom det är typiskt att den som är fysiskt starkare låter bli att anmäla sådana fall, säger Heinonen.

I en enkät från fyra år tillbaka uppgav en av fyra 15–16-åriga flickor som sällskapade att de blivit utsatta för våld av den dåvarande partnern. En av tre sällskapande pojkar i samma ålder hade utsatts för våld.
Drygt 1300 av ungdomarna som svarade på Rättspolitiska forskningsinstitutets enkät om sällskapade.

Attitydproblem hos vuxna

Ungdomar använder sig sällan av tjänster som riktar sig till vuxna, säger kommissarie Heinonen. Det känns som att brott, parterapi och åtal är saker som tillhör de vuxnas värld, där reglerna är andra än för unga.

En undersökning vid Polisyrkeshögskolan 2010 visade att i ett av fyra fall berättade ungdomar som utsatts för våld i parförhållanden inte om händelserna för någon.
Det händer att också vuxna som utsätts för våld inte berättar om det, att de inbillar sig att våldet är deras eget fel. Juutilainen säger att webbtjänster med låg tröskel som riktas till unga behövs.

–Ungdomar kan berätta om sådant som hänt kompisar, men ofta inte någon annan.

Juutilainen anser också att många vuxna har attitydproblem vad gäller ungdomsvåld. Det finns till exempel folk som tagit illa upp för att Nettiturvakoti-tjänsten också erbjuder hjälp till sådana som utövar våld.
Vissa skolor har gett feedback att man inte borde tala om våld som våld. Trygghet och säkerhet skulle man däremot få tala om.