Foto: Richard Nordgren. Containern finns på gården till Statsvetenskapliga fakulteten i Kronohagen i Helsingfors.

Containerboende ett alternativ för studerande

Flyttbara containerbyar föreslås bli lösningen på bostadsbristen för studerande. Jussi Nuortimo testbor i en container utanför Statsvetenskapliga fakulteten.

Bostäder av gamla fartygscontainrar som temporärt placeras ut på outnyttjade områden – det här kunde bli lösningen som avhjälper den akuta bostadsbristen för studerande i huvudstadsregionen.

Idén med flyttbara containerbyar förespråkas av Hera – samarbetsorganet för högskolorna inom huvudstadsregionen. Konceptet är prövat i Holland, och i Stockholm planeras ett åttavåningshus av containrar på KTH:s campusområde.

– Vi har länge försökt hitta en lösning på bostadsbristen. Den här idén kunde förverkligas på kort tid. Containerbostäder går snabbt att bygga eftersom stommen redan finns. Dessutom är de relativt billiga och enkla att flytta, säger Mikko Toivonen, projektledare på Hera.

Idén föddes inför Night at the Campus-festivalen som hölls på Senats­torget i september. STX Finland Cabins demonstrerade en prototyp av en containerbostad och Hera beslöt att låta en studerande flytta in för en månad.

– Vi vill visa upp konceptet för beslutsfattare, stadsplanerare och byggnadsövervakare. Hoas gör ett mycket bra jobb med att skapa bostäder för studerande och man ska naturligtvis fortsätta bygga permanenta studentbostäder. Men contain­rarna kunde vara ett steg i att avhjälpa bristen.

Toivonen anser att outnyttjade områden vid Fiskehamnen och Busholmen vore ultimata platser för tillfälliga containerbyar.

– Ett stort område vid Fiskehamnen ska börja byggas först 2021. Hundratals containrar i två våningar kunde stå där i åtta års tid och sedan flyttas.

 

Enligt Mikko Toivonen är konceptet bra även ur hållbarhetssynvinkel.

– Containrarna byggs av återanvänt material. Det skeppas en stor mängd containrar från Asien till Europa och betydligt färre åker tillbaka. Man kunde bygga en tvättstugecontainer och en bastucontainer nära havet och skapa urbana odlingslotter och rulla ut gräs i anslutning till containrarna, säger Toivonen.

 

Alla besökare positiva

Studeranden Jussi Nuortimo har flyttat in i en 23,5 kvadratmeter stor gammal fartygscontainer på gården till Statsvetenskapliga fakulteten i Kronohagen. Han ska bo här i fyra veckor som ett experiment.

Under Hbl:s korta besök kikar många nyfikna förbipasserande in genom glasrutorna. Ett par studerande kliver till och med in och tittar sig storögt omkring.

– Oj då, det här är visst ditt hem! Ursäkta så förfärligt mycket! säger en kvinna.

Nuortimo är van vid besökare. Bredvid dörren står en korg med blå skoskydd och varje eftermiddag har han öppet hus. Till kvällen drar han för gardinerna för att få vara i fred.

– Många blev chockade när jag sa att jag skulle flytta in i en container och en del har undrat om det är människovärdigt. Men nästan alla har varit positiva när de kommit på besök.

Det är inte frågan om någon rostig rest från ett lastfartyg utan en fullgod enrummare med badrum, kök, sovalkov, kombinerat skrivbord och bardisk samt vardagsrum. Containern har fönster, altan, egen varmvattenberedare och är kopplad till det kommunala avloppssystemet.

– Många har undrat om containern är tillräckligt varm – klimatet är ju lite mildare i Holland – men jag har inte frusit. Isoleringen kan säkert anpassas efter finska förhållanden. Däremot vaknade jag av att de blåste löv här utanför i morse. I Westend där jag annars bor är det ganska tyst.