Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Urpilainen: Beslut om transaktionsskatten före tisdag

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) säger att Finland måste komma med besked om ett eventuellt deltagande i beredningen av den planerade transaktionsskatten innan EU:s finansministrar möts på tisdag.

Ordförandena för de sex regeringspartierna träffades för att diskutera skatten på onsdagskvällen men fattade inte några beslut. Av regeringspartierna är Socialdemokraterna, De gröna och Vänsterförbundet positivt inställda till en transaktionsskatt.

Urpilainen sade på onsdagen att planerna på en internationell transaktionsskatt nu står inför ett vägval: antingen stupar hela projektet eller så börjar en del EU-länder gå framåt i frågan genom så kallat intensifierat samarbete.

Urpilainen påminde om att Finlands regering i sitt regeringsprogram har förbundit sig till att främja en transaktionsskatt.

– Utgångspunkten för vår EU-politik har hittills varit att vi sitter med vid alla bord där beslut fattas. Det skulle vara ganska konstigt om vi ändrar vår linje i denna fråga, sade Urpilainen på SDP:s presskonferens i Helsingfors.

Urpilainen betonade att man nu inte fattar något beslut om att införa skatten utan bara om att delta i beredningen av den.